Ingen skal beskylde Odfjell Drilling-sjef Simen Lieungh for manglende tro på eget selskap. Han kjøpte aksjer for 40 millioner kroner i forbindelse med børsnoteringen av Odfjell Drilling i september 2013 til kurs 42 kroner. Nå handles den samme aksjen til rundt fem kroner, og Lieungh har et tap på 35 millioner kroner på det lånefinansierte aksjekjøpet.

Det betyr at han sitter igjen med et netto tap etter fem år som hardt arbeidende og høyt lønnet riggsjef. Han har en samlet lønn og bonus på godt over 40 millioner kroner siden han ble ansatt i 2010. Etter skatt og tapet på aksjekjøpet sitter han igjen med flere millioner kroner i minus.

Det er svært lite som tyder på at Lieungh får disse pengene tilbake. Odfjell Drilling må trolig refinansieres hvilken dag som helst og det kan bety at bankene vil presse gjennom en kriseemisjon til en svært lav kurs.

Nettopp på grunn av dette vil Lieungh trolig kjempe mot en kriseemisjon så lenge han kan. Han har en meget nyttig alliert i selskapets største aksjonær Helene Odfjell som eier 70 prosent av selskapet. Hun har sett en aksjeformue på 5,9 milliarder kroner i Odfjell Drilling skrumpe inn til dagens verdi på 710 millioner kroner. Søsteren Marianne, derimot, solgte i 2013 sine 56 millioner aksjer for 2,4 milliarder kroner. Hadde hun solgt i dag hadde verdien vært 280 millioner kroner.

Med en privatperson som eier av 70 prosent av Odfjell Drilling er selskapets aksjonærstruktur selvfølgelig helt skrudd. Dersom Odfjell Drilling blir tvunget til å gjøre en kriseemisjon, trolig et milliardbeløp, har Helene Odfjell neppe mulighet til å delta med det beløpet som er nødvendig for å opprettholde dagens eierandel på 70 prosent. Helene Odfjell vil derfor etter all sannsynlighet kjempe med nebb og klør for å unngå en kriseemisjon. Spørsmålet er om bankene vil la seg presse av hovedaksjonæren.

 

Se også:

Birken er en fin slankekur
Kjetil Andre Aamot bruker Birken som slankekur
00:45
Publisert:

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.