Oljeprisen falt til et bunnivå rundt 42 dollar fatet da uroen på Kinas børser herjet som verst for rundt to uker siden.

Deretter har oljeprisen styrket seg igjen, og nordsjøolje ble handlet for 50,40 dollar fatet fredag ved 12-tiden. Det er en oppgang på vel 19 prosent siden mandag i forrige uke.

Fallende oljepris og svak krone henger tett sammen. Utviklingen i oljepris det siste året er en viktig forklaring på at kronekursen har svekket seg kraftig mot dollar, euro og svenske kroner.

Krone nesten uendret

Norsk krone svekket seg jevnt og trutt da oljeprisen falt i august, men etter at oljeprisen svingte opp igjen sist uke, har kronen bare delvis fulgt etter.

  • Norsk krone har knapt endret seg mot dollar fra sluttkursen 24. august og frem til i dag: Kronen har svekket seg cirka 0,4 prosent.
  • Krone mot euro har styrket seg med cirka 2,5 prosent.
  • Norsk krone mot svensk krone har styrket seg 0,6 prosent.

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets mener utviklingen for kronen er mer frakoblet oljeprisen etter sommeren.

- I lang tid har vi sett at kronen fulgte oljeprisen nesten dag for dag. Svekket oljeprisen seg, så gjorde også kronen det. De siste to ukene har kronen holdt seg omtrent like svak. Det har antakelig delvis sammenheng med viktige makrotall i det siste som viser at oljesmellen i større grad slår innover norsk økonomi, sier Viland.

Hun peker på arbeidsledighetstall fra SSB og Nav, som har vist flere ledige etter sommeren.

Les også: Ledigheten fortsetter å øke

Torsdag formiddag kom SSB med en oversikt som viser at konjunkturene i Norge er svekket.

Les også: SSB: - Klar konjunkturnedgang

I tillegg er det usikkerhet om hvordan oljeprisen vil utvikle seg videre.

- Kapitalmarkedet er ganske nervøst. Antakelig vil investorene se at oljeprisen stabiliserer seg på dagens nivåer, eller stiger litt, før det slår positivt inn for kronekursen, sier Viland.

Venter på rentekutt

Analytiker Ole-Håkon Eek Nielsen i Nordea Markets sier kronen sannsynligvis ble frakoblet utviklingen i oljeprisen en stund før bunnen for to uker siden. Han peker på at både dollar og krone svekket seg i dagene og ukene før oljeprisen falt til 42 dollar fatet 24. august.

- Dollaren har styrket seg i år på forventninger om en renteheving fra sentralbanken Federal Reserve (Fed) til høsten. Børsuroen i Kina, og bekymringer for kinesisk økonomi, har gjort at mange økonomer er blitt skeptisk til et rentekutt i september. Det har svekket dollaren igjen, sier Eek-Nielsen.

Svak krone har også delvis sammenheng med forventninger om at Norges Bank vil senke styringsrenten fra dagens nivå på 1,00 prosent. Nordea Markets tror det er sannsynlig med to rentekutt i høst. De neste rentemøtene er 24. september og 5. november.

- Markedet priser inn rundt 50 prosent sannsynlighet for et rentekutt allerede i september, sier Eek-Nielsen.

Camilla Viland i DNB Markets tror det første rentekuttet kommer i november.

- Hvis kronen er ekstra svak, kan Norges Bank tilltate seg å vente med et rentekutt noe lenger, sier Viland.

Les også: Lavpris scorer høyest: Her er de største forbildene i varehandelen

Har solgt for to mill. før åpning

SSB advarer mot skattekutt for å motvirke nedgang

Se DNtv: Slipsmote på Pareto-konferansen

Kledd for krise
Deltakerne på Paretos oljekonferanse er kledd for krise
00:58
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.