I en fersk rapport tar organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling – OECD -ned vekstanslagene for økonomiene i eurosonen, USA og Kina i 2016, sammenlignet med hva organisasjonen trodde i juni.

OECD skriver at de globale vekstutsiktene har "blitt mindre tydelige" de siste månedene. Samtidig så går det et skille mellom de etablerte og fremvoksende markeder. Mens land som USA, Kina, og landene i eurosonen fortsetter gjeninnhentingen, er utsiktene for mange fremvoksende økonomier forverret.

 

Kommunikasjon viktigere enn beslutning
I USA mener OECD at fremgangen som er gjort i å øke kapasitetsutnyttelsen tilsier en høyere rente, men at takten må være svært gradvis. Rentemøte i den amerikanske sentralbanken startet i dag, og det knytter seg sterk spenning til beslutningen som offentliggjøres i morgen.

Delt på midten foran rentemøte dnPlus   (+)

Organisasjonen er ikke så opptatt av om renteøkningen kommer i morgen eller senere.

«Timingen av første renteøkning er sekundært sammenlignet med selve takten i renteøkningene. Tydelige kommunikasjon om takten vil hjelpe til å redusere markedsvolatiliteten», heter det.

Øk forbruket i Kina
I Kina mener OECD at det kan være nødvendig med ytterligere stimuli, men at tiltakene må være rettet mot å øke sosiale støtteordninger for å øke forbruket, og ikke gjeldsfinansiert infrastrukturutbygginger. Dette vil hjelpe justeringer mot en mer balansert vekstmodell.

Skuffet over eurosonen
I eurosonen hadde organisasjonen håpet på en bedre økonomisk utvikling enn det som har vært tilfelle.

"Veksten i eurosonen har tatt seg opp,men forbedringen er ikke så sterk som i USA. Vekstraten i år, særlig i noen av landene som har vært hardest rammet av krisen er oppmuntrende, men mindre enn man skulle håpet på så lenge oljeprisen er lav, euro svakere og de lange rentene lave. De tre faktorene skulle ha bidratt til ett prosentpoeng høyere vekst ifølge våre modeller. Det har det ikke gjort", skriver OECD i rapporten.

 

Les også:

-Overkapasiteten i oljeservicemarkedet er et spill, mener forvalter.

Tiltalt for huskapping

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.