Først fant tingretten i fjor at Bergshav-rederiet i Grimstad skulle oppløses og milliardverdiene fordeles på storebror Herman og lillebror Atle Bergshaven. Så bestemte Agder Lagmannsrett at skipsreder Atle Bergshaven skulle innløse Hermans vel 27 prosent av aksjene i hovedselskapet Bergshav Holding. Nå går saken til Høyesterett.

- Vi mener det er flere feil i lagmannsrettens dom som vi ønsker å få prøvet for Høyesterett, sier Herman Bergshavens advokat Nils-Henrik Pettersson hos Schjødt til DN.

I dommen fra Lagmannsretten fremgår det at retten mener de underliggende verdiene i Bergshav Holding er rundt 1,3 milliarder kroner, noe som gir Herman en andel på 355 millioner kroner. Etter frardrag for minoritet, manglende stemmerett og liten likviditet gjorde dommerne et fradrag på 60 prosent, og satte innløsningsbeløpet til 150 millioner kroner.

- Det var en halv seier. Men vår prinsipale påstand var jo oppløsning, noe tingretten ga oss medhold i og som ville betydd utdeling av alle verdiene. Subsidiært mente og mener vi at det bør være en verdsettelse av aksjene basert på de underliggende verdiene. Her mener vi lagmannsretten har tatt feil i vurderingen av hvor mye Herman skal få for aksjene, sier advokat Petterrsson.

25-års familiestrid
Striden i Bergshaven-familien har ført til en lang rekke rettssaker siden starten på 1990-tallet. Atle Bergshaven (68) har ledet og kontrollert rederiet siden det ble etablert i 1988. Og han har etterhvert kjøpt ut de øvrige familiemedlemmene – bortsett fra Herman (71) som ikke har villet godta å selge aksjene i Bergshav Holding med stor rabatt.

Skipsreder Atle Bergshaven blir tatt til Høyesterett av sin storebror.
Skipsreder Atle Bergshaven blir tatt til Høyesterett av sin storebror. (Foto: Thomas Haugersveen)

Og til tross for gode resultater i mange år, har det blitt heller skralt med utbytter. I to runder har Herman fått rettens medhold i økt utbyttebetaling. Siste gang valgte Bergshaven å finansiere utbyttebetalingen med en emisjon i Bergshav Holding til underkurs. Dermed måtte Herman i realiteten bruke det tilkjente utbyttet i emisjonen for å unngå utvanning. Da så Herman ingen andre muligheter enn å kreve familieselskapet oppløst.

DN kjenner til at Atle Bergshaven ikke har anket lagmannsrettsdommen.

 

Les også:
Velfylt bankkonto dnPlus

Familiefeide i 25 år dnPlus

Dømt til å oppløse milliardkonsernet dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.