Oslo Børs og børsene i Europa steg fra start fredag, men falt etter arbeidsmarkedsrapporten fra USA var svakere enn ventet.

"Elendig"

Antallet sysselsatte utenfor jordbrukssektoren var ventet å stige med 201.000 i september, ifølge Bloomberg News' estimater, men den faktiske utviklingen viste en økning på 142.000 personer. Forrige månedstall ble nedrevidert med rundt 40.000 personer.

- Det er bare én ting å si, det var en elendig rapport. Bildet av sysselsettingsveksten er nå betydelig svakere enn det var i vår, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TDN Finans.

Han sier at markedet nå priser inn i underkant av 30 prosents sannsynlighet for renteøkning i desember, mot rundt 50 prosent før rapporten.

Oljeservice rammes

Strateg Paul Harper i DNB Markets sa til TDN Finans at fokuset i markedet nå retter seg mot rapporteringen for tredje kvartal, hvor blant annet USA ventes å vise et fall i inntjeningen år over år.

- Det er litt stille før stormen her, resultater blir hovedfokus noen uker nå, før oppmerksomheten igjen rettes mot renteøkning nærmere desember-møtet i Federal Reserve, sier Harper.

Når det kommer til utviklingen på Oslo Børs sier Harper at fall i oljeprisen er faktoren som utgjør forskjellen i utviklingen sammenlignet med Europa og Norden ellers.

- Dette holder tilbake oljeservice, men enkelte av oljeselskapene er opp som blant annet Det norske oljeselskap, sier han.

Frykter orkan

Oljeprisen har steget de seneste dagene drevet av frykt for at orkanen «Joaquin» kunne treffe land i området rundt New York, og dermed ført til nedstengning av raffinerier og havner i området.

Ettersom de seneste anslagene fra National Hurricane Center viser at sannsynligheten for dette nå er lavere, faller oljeprisene tilbake fredag, skriver Commerzbank i en oppdatering.

Både Commerzbank og Norwegian Oil Trading venter at prisene vil være volatile rundt inneværende nivåer den nærmeste tiden.

«Når det er sagt, vil den lave boreaktiviteten vil ha en dempende effekt på produksjonen på mellomlang sikt og dermed gi støtte til prisen, som i den kommende fyringssesongen hovedsakelig vil bli bestemt av værforholdene», heter det fra Commerzbank.

Norwegian-byks

Blant selskapene som steg fredag var Norwegian. Aksjen var opp 3,72 prosent.

Harper sier aksjen har vært svak den seneste tiden, antakelig drevet av at enkelte har tatt gevinst.

- Vi ser nok en gjeninnhentingseffekt her med posisjonering før neste ukes trafikktall, samtidig som oljeprisen er ned, sier Harper.

Kutter DNB-mål

Goldman Sachs kutter kursmålet på DNB til 140 kroner fra 160 kroner, og gjentar en kjøpsanbefaling på aksjen. De mener DNB er best posisjonert blant de nordiske til de nye Basel IV-kravene, det fremgår av en oppdatering fra meglerhuset datert torsdag 1. oktober.

Goldman Sachs venter av DNBs krav til ren kjernekapital vil øke med rundt 136 basispunkter under Basel IV.

Risikoen for DNB på kort sikt mener Goldman Sachs er svakere sentiment på grunn av oljeprisen, trenden i norsk økonomi, regulatoriske krav i forbindelse med pilar 2.

På lengre sikt ser Goldman Sachs-analytikerne risiko knyttet til større enn ventet oljerelaterte tap eller svakere makroøkonomisk utvikling enn ventet. En annen risiko er enda høyere kapitalkrav enn ventet.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,79 prosent til 581,48 poeng, omsatt for 3,216 milliarder kroner.

Les også:
Jobbmarkedet senker Wall Street

DN Tv: Se Tesla Model X

 

Se Tesla Model X
I skrivende stund lanserer elbilprodusenten Tesla og Musk selskapets seneste modell, SUVen Tesla Model X.
02:08
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.