Oslo Børs trekker opp onsdag i forkant av at finansminister Siv Jensen legger frem Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016.

Oljeselskapet Statoil leder utviklingen etter at konsernsjef Eldar Sætre igjen forsikrer markedet om at selskapets utbyttepolitikk ligger fast.

- Vi har en klar intensjon om å øke vårt utbytte over tid. For meg er det veldig viktig å stå ved denne politikken. Vi har ikke en utbyttepolitikk som kommer og går med oljeprisen, sier Sætre til Dagens Næringsliv.

Les intervjuet i dagens papirutgave eller på nett (krever innlogging): – Jeg har ikke angret ett sekund dnPlus

En oljepris som har mer enn halvert seg det siste året og økt usikkerhet om veksten i verdensøkonomien har satt oljeselskapenes kontanstrøm under press. Det har også skapt bekymring for at flere ikke vil være i stand til å opprettholde en generøs utbyttepolitikk, uten å ta opp lån eller selge unna eiendeler.

- Noen mener at hvis jeg betaler mindre utbytte, kan jeg investere i nye prosjekter. Slik er det ikke. Det som hindrer oss å gjøre mer i dag er lønnsomheten i prosjektene våre, sier Sætre til DN.

Tirsdag nedgraderte kredittvurderingsbyrået S&P Statoils gjeld fra AA til A+ med negative utsikter.

Oljeprisen har styrket seg gjennom det siste døgnet, der nordsjøolje er opp omkring 0,50 dollar til 52,5 dollar fatet-

Statoil-aksjen er opp 2,1 prosent til 140,70 kroner.

Les også: - Investorene ser igjen på olje og oljeservice som attraktive

Riggselskapet Seadrill rykker også til på børsen, der aksjen spretter opp 6,7 prosent.

Aksjen steg kraftig på New York-børsen tirsdag, og endte opp 11,4 prosent etter å ha sluttet opp 3,7 prosent på Oslo Børs.

Den John Fredriksen-kontrollerte riggkjempen har steget over 23 prosent den siste uken, og henter dermed inn noe av fallet det siste året, som har sett aksjen ned over 60 prosent.

Finansminister Siv Jensen legger frem forslag til statsbudsjett for 2016 klokken 10.00 onsdag.

DN får onsdag bekreftet at budsjettimpulsen blir på 0,7 prosentpoeng, som er endringen i oljepengebruk som andel av trend-bnp for Fastlands-Norge.

For å måle virkningen oljepengebruken har på økonomien, ser økonomene gjerne på økningen i oljepengebruk i forhold til den samlede størrelsen på økonomien, målt ved brutto nasjonalproduktet.

DN Direkte: Alt om statsbudsjettet og skattereformen

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,90 prosent til 618,42 poeng.

Les også: Oljeserviceselskap sier opp 200

Jensen vil gi ekstra «boost» til norsk økonomi
NRK: Regjeringen vil bruke 193 milliarder oljekroner
Sanner med vekstpakke til oljefylker

DN Direkte: Alt om statsbudsjettet og skattereformen
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.