10,9 prosent av husholdningenes boliglån i Norge har fastrente, ifølge Statistisk sentralbyrå.

– Fastrentelån har ikke vært så populært i Norge, men andelen er økende. Rundt 20 prosent av boliglånskundene har de siste årene valgt rentebinding, sier kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2016 å redusere skattesatsen på alminnelig inntekt for personer og selskaper fra dagens sats på 27 prosent, til 25 prosent i 2016, og videre ned til 22 prosent frem mot 2018.

Mange vil oppleve at skattebesparelsen spises opp fordi skattefradraget på gjeldsrenter kuttes med tilsvarende satser.

Samme effekt vil slå ut for dem som ønsker å innfri fastrentelånet før tiden.

– Når rentefradraget reduseres fra 27 prosent til 25 prosent, mister du litt av fradragsmuligheten for overkurs, sier Reite i Sparebank 1 SMN.

– Sitter du med et fastrentelån du skal innfri, kan forskjellen i fradrag faktisk bli et betydelig antall tusenlapper for mange, sier kredittsjefen.

«Betydelig overkurs»

Hvis du bryter en avtale om fastrentelån før bindingstiden har gått ut, og rentene har sunket, må du betale overkurs – en renteerstatning til banken siden den nå må låne ut pengene til andre til en dårligere rente.

Enkelt forklart: Blir overkursen beregnet til 100.000 kroner, får man i dag 27.000 kroner (27 prosent) i skattefradrag. Dette beløpet kan krympe til 25.000 kroner (25 prosent) i 2016 og 22.000 kroner (22 prosent) i 2018.

Fagsjef Rolf Lohte i Skattebetalerforeningen synes endringene er negative ut fra et skatteevnesynspunkt.

– At inntektsfradrag får mindre verdi er en konsekvens av dreiningen fra nettoskatter til bruttoskatter. Det betyr at de som har store fradrag i dag, må betale en større andel av skatteregningen i fremtiden. Vi synes dette er negativt, sier Lohte.

Med utgangspunkt i fortsatt fall i prisene på fastrentelån, vil de aller fleste av disse sitte med en betydelig overkurs på lånene sine, sier Reite.

«Historisk billig»

På kort sikt mener analysesjef Pål Ringholm i Swedbank det vil være mest lønnsomt å ha flytende rente.

– Mest sannsynlig får du enda billigere boliglån neste år. Norges Bank kommer til å kutte to-tre ganger til før den er ferdig. Så den flytende boliglånsrenten skal ned, sier Ringholm.

Analysesjef for kreditt i Swedbank, Pål Ringholm, anbefaler ti års rentebinding.
Analysesjef for kreditt i Swedbank, Pål Ringholm, anbefaler ti års rentebinding. (Foto: Kjersti Hegna)
Han ser ikke bort fra at også fastrentene kan bli enda lavere.

– Det kan skje dersom verdensøkonomien stopper opp neste år. Da tenker jeg på prisen på ti års binding, sier Ringholm.

Nå ligger både beste flytende nominelle boligrente og lån med tre års binding ned mot 2,10 prosent. Rentene på lån med fem års bindingstid ligger ned mot 2,50 prosent nominelt. Mens beste nominelle rente på lån med ti års bindingstid ligger ned mot 3,15 prosent.

– Men det er altså historisk billig nå å forsikre seg mot høyere renter i mange år fremover. Dersom du har tenkt å bo der du bor nå, har en rimelig trygg jobb, eller i alle fall en av dere, og ønsker å sikre deg og din familie mot en ubehagelig økonomisk overraskelse skal du binde renten. Men altså for ti år, ikke for en kort periode, sier Ringholm.

Les også:

Nå er hele effekten av rentekuttet borte

Terrorsiktet saksøker Aker Solutions for usaklig oppsigelse  

- Det er flere som forsøker å kuppe disse leilighetene før visning  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.