Oljerelaterte aksjer hentet seg inn fredag, etter fall torsdag, drevet av oppgang i oljeprisen. Uken som helhet ble veldig sterk med en oppgang på 5,58 prosent for hovedindeksen.

Blant selskapene som steg utenfor oljerelaterte sektorer var Norsk Hydro og Next Biometrics.

En svak kvartalsrapport fra Alcoa sammen med en sterkere krone burde, alt annet likt, ha trukket Norsk Hydro-aksjen ned, men en analytiker sier til TDN Finans at en Goldman Sachs-oppgradering fredag påvirker aksjen positivt.

Peker på Hydro

Goldman Sachs oppgraderte sin anbefaling på Hydro til kjøp fra nøytral. Analytikerne begrunner oppgraderingen med at de tror Norsk Hydro vil fortsette å generere kontanter til tross for svake «all-in»-aluminiumpriser. Analytikerne mener Hydro er godt plassert med en kontantposisjon som selskapet enten kan dele ut til sine aksjonærer eller som kan de bruke til å gjennomføre opportunistiske oppkjøp.

«Vi mener aluminium er mer syklisk enn andre råvarer og den globale etterspørselen etter aluminium forblir robust, samtidig som en stor andel av dagens produksjon «brenner kontanter» og vil derfor trolig stenges ned», skriver analytikerne, som viser til at Norsk Hydro blir positivt påvirket av effektene av at norske kroner og brasilianske real har svekket seg mot amerikanske dollar.

De største positive triggerne for Norsk Hydro-aksjen fremover mener Goldman-analytikerne vil være et sterkt resultat for tredje kvartal 21. oktober, ytterligere svekkelse av brasiliansk real og norske kroner mot dollar, et strammere aluminiummarked, samt potensialet for ytterligere utbetaling til aksjonærer eller innvannende oppkjøp.

De største negative risikoene mener Goldman er at «all-in»-aluminiumprisene svekker seg, fortsatt økt eksport fra Kina, samt en sterkere norsk krone og brasiliansk real mot dollar.

Norsk Hydro steg 4,95 prosent til 32,64 kroner fredag, omsatt for 613 millioner.

Ellers steg NEXT Biometrics Group 83,51 prosent til 89,00 kroner etter at selskapet foreslo en rettet emisjon på to millioner aksjer til kurs 60 kroner mot Greenbridge Partners.

I forbindelse med selskapets notering på Oslo Børs i 2014 var emisjonskursen 80 kroner per aksje.

Analytiker Håvard Nilsson i Carnegie sier at «tilliten nå er tilbake» etter at selskapet ikke har fått de kontraktene man håpet på, noe som har ført til at aksjen har falt.

- Ettersom kvartalene har gått har selskapet brent cash og flere har blitt bekymret for at beholdningen ikke skulle holde og frykten økt for utvanning på lave nivåer. Så kommer emisjonen nå på nivåer som er betydelig høyere enn kursen, sier han til TDN Finans.

Nilsson legger til at det er positivt at en kvalitetsinvestor som Greenbridge Partners går inn i selskapet.

- Dette kan virke betryggende for mange. Samtidig som man har fått inn kontanter som bør være nok til å finansiere kommersialiseringen av selskapet, sier han.

Administrerende direktør Tore Etholm Idsøe i Next Biometrics sier til Nyhetsbyrån Direkt fredag at selskapet har sin første lansering med et «tier 1»-selskapet inneværende måned.

Nilsson sier annonseringen av emisjonen må sees i sammenheng med dette, samt at selskapet har sagt at de venter å levere i volum i løpet av fjerde kvartal.

Oljeprisene steg og var rundt to dollar høyere enn ved stengetid på Oslo Børs torsdag ved lunsjtider fredag, men falt tilbake rett før stengetid. Goldman Sachs forklarer oppgangen med at investorene blir mer risikovillige etter svak arbeidsmarkedsrapport for september fra USA, høy short-andel og at viktige tekniske nivåer er brutt.

Statoil steg 1,7 prosent til 142,40 kroner, omsatt for 1.021 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,68 prosent til 618,81 poeng, omsatt for 4,102 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.