Regjeringen får kritikk fra alle politiske hold for å bruke for mye oljepenger - og for å skjule hvor mye oljepenger som skal brukes fremover.

- Vil ikke svare på når festen er over (+)

Vil ikke kritisere

DNBs  konsernsjef Rune Bjerke- som la frem tidenes beste DNB-resultat torsdag morgen -  vil på ingen måte være med i hylekoret mot Siv Jensen og regjeringen

- Nei, jeg har ikke lyst til å kritisere Regjeringen og Siv Jensen. Jeg synes de forsøker å balansere finanspolitikken med de pengepolitiske virkemidler som er tatt i bruk,på en god måte. Med den kronekursen og den lave renten vi har nå, så ser jeg en totalitet i det de gjør som er riktig, sier Bjerke.

Selv DNBs egen sjeføkonom Øystein Dørum mener oljepengebremsen må på.

Gir muligheter

Bjerke mener det er tid for at næringslivet er fremoverlent og gjør seg nytte av den fordelen den svake kronen gir mange sektorer og bidra slik at den norske økonomien klarer omstillingen som må komme på grunn av lavere aktivitet i oljesektoren.

- Det er jo en rekke næringer som nå har bedre muligheter til å hevde seg. Se på reiselivssektoren. Den har fått rask effekt av lavere kronekurs, sier Bjerke. Med sine rundt 220 000 bedriftskunder har han en god oversikt over hva som rører seg i norsk næringsliv.

Vil ikke svartmale

Toppsjefen i Norges største bank vil heller ikke være med på noen svartmaling av norsk økonomi fremover, selv om arbeidsledigheten øker og veksten er lav.

- Vi ser at veksten dempes, den er på ett-tallet, og det er jo et uttrykk for at farten i norsk økonomi har avtatt kraftig. Vi ser også at ledigheten øker, men ikke så mye som man skulle tro når man tenker på hvor kraftig man trekker i investeringsbremsen i olje- og gass, sier Bjerke.

Og legger til:

- Noe av den svartmalingen som gjøres, er overdrevet. Men selvfølgelig er det tøft for de som rammes.

Bjerke tror en av årsakene til at ledighetene ikke stiger så mye som ventet i Norge, er det behovet for ingeniørkraft som har demmet seg opp i andre sektorer.

- De fikk ikke tilgang til denne arbeidskraften når aktiviteten i olje- og gass var på sitt høyeste, sier Bjerke.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.