Den norske investoren og milliardæren Thor Johan Furuholmen er ikke andre i finansfolk. Han investerer heller i skiheiser enn kortsiktige aksjer. Han drar heller på ekstremsportleir i USA enn å sitte i møter på kontoret. Og han bygger heller underjordisk skatepark til barna i kjelleren i huset på Bygdøy enn å lære dem om familieimperiet.

Nå starter han et nytt fond i Storbritannia.

– Dette passer bra inn i det vi har gjort i familien gjennom tre generasjoner. Det handler om å være motstandsdyktig. For familien min handler ikke dette om de neste fem årene, det står om de neste 50 årene, sier Furuholmen.

65 prosent ned

Sammen med blant andre britene Andrew McNally (47) og George Cooper (42) starter Furuholmen fondet Equitile, som har base i London, men skal investere i aksjer over hele verden. Fondet skal være fullinvestert i aksjer. Det skal satse på selskaper med en markedsverdi på over 15 milliarder kroner. Etter det DN erfarer, vil det første fondet få en størrelse på mellom to og fire milliarder kroner. Furuholmen er gründer og partner og vil jobbe som forvalter fra Oslo ved siden av å drive familieforretningene. DN kjenner til at Furuholmen selv kommer til å bidra med oppunder 100 millioner kroner til fondet.

Det er ikke første gang Furuholmen er med på å starte forvaltningsselskap.

– Vi har både hatt suksesser og mindre suksesser, sier han.

Hedgefondet Explora, som han startet i 2003, måtte stenge i 2009 etter at fondets verdi falt med 65 prosent under finanskrisen.

– Jeg brukte åtte–ni år på å bygge opp et hedgefondsystem som kollapset under finanskrisen fordi investorene ikke klarte å ha is i magen og satse langsiktig, sier Furuholmen.

Han avviser at erfaringen fra finanskrisen gjør ham uegnet til å starte nye fond.

– En må knuse noen egg for å lage omelett. Fra 2003 til finanskrisen hadde vi over 20 prosent årlig avkastning, og vi var godt rustet for finanskrisen. Men korthuset raste sammen fordi kundene ikke hadde mulighet til å sitte på posisjonene. De beklaget, men fikk selv innløsninger bakover i systemet, så de hadde ikke noe valg, forklarer Furu­holmen.

– Erfaringene fra Explora bruker jeg veldig mye i dag. Jeg vet at man må ha gode og langsiktige partnere, legger han til.

300 mill. på Taiga

Til tross for tapene under finanskrisen har familieformuen økt fra en halv milliard da Furuholmen overtok, til 1,1 milliarder i dag. Det er takket være positiv utvikling på eiendomsporteføljen, flere gode private aksjeinvesteringer og at han plasserte 90 millioner kroner i det norske fondet Taiga i 2008.

– Vi har solgt noe, så kostprisen er i dag 50 millioner kroner, mens verdien er 330 millioner kroner, sier investoren.

Taiga er forvaltet av Ola Wessel-Aas og Andreas Petterøe og satser utelukkende på små og mellomstore bedrifter. Det har vunnet flere priser for høy avkastning.

Både tiden som aksjemegler, erfaringene fra finanskrisen og de siste årene i aksjemarkedet har vært nyttige erfaringer for Furuholmen.

– Trading i aksjemarkedet er bare tull, det går det ikke an å tjene penger på. Fra tid til annen går du på kjempesmeller, sier han.

Aktivt forvaltet

Furuholmens nye fond skal være aktivt forvaltet og tar 0,7 prosent av forvaltningskapitalen i fast honorar opptil 350 millioner pund (cirka 4,4 milliarder kroner). Suksesshonoraret er ti prosent. Det betyr at det faste honoraret er langt lavere enn i bransjen ellers, som gjerne har to prosent i fast honorar uavhengig av fondets størrelse og utvikling.

Trioen forstår at investorene kan reagere på ti prosent i suksesshonorar, men mener det er to prosent i fast honorar man virkelig bør gjøre opprør mot.

– Hvis man tar to prosent i fast honorar, blir det svært mye etterhvert som fondet vokser. Men det koster ikke 100 ganger mer å drive et fond som er 100 ganger større, sier Andrew McNally.

«På ville veier»

Trioen er bekymret over sentralbankenes politikk, forvalternes rykte og gjeldssituasjonen i verden. De mener verden og mange selskaper på mange måter er dårligere rustet nå enn før finanskrisen og ønsker å røske opp i forvaltningsbransjen med sitt nye fond.

– Vi mener finansbransjen er på ville veier. Gjeld kveler all vekst og ødelegger der den var ment å hjelpe. Vi mener banker bør ha en egenkapitalandel på 30 prosent, ikke tre prosent. Gjeld vokser over tid og er ødeleggende for både selskaper og samfunnet. Vårt hovedsyn er at den eneste veien til å skape verdier er gjennom å eie produktive aktiva og eierandeler. Gjeld har aldri skapt vekst og kommer aldri til å gjøre det, sier George Cooper.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Stordalens milliardærmysterium


Denne mannen var Norges best betalte meglertopp ifjor