Oljeselskapet Statoil leverer betydelig svakere enn på samme tid ifjor og skuffer forventningene i tredje kvartal.

Selskapet fikk et justert driftsresultat på 16,7 milliarder kroner i perioden, mens 18,3 milliarder kroner var ventet, ifølge TDN Finans. Det er også ned fra 30,9 milliarder kroner i tredje kvartal 2014.

Investeringss- og kostnadskutt

Statoil-sjef Eldar Sætre er tilfreds med å redusere de underliggende driftskostnadene og med god drift og resultater fra markedsføring og trading. Resultatene er imidlertid preget av fortsatt lave oljepriser, påpeker han.

- Resultatene gir grunnlag for å øke prognosene for produksjonsvekst i 2015 til over tre prosent , og en nedjustering av forventede investeringer med én milliard dollar til omkring 16,5 milliarder dollar, sier Sætre.

Han legger til at tross dagens markedssituasjon har Statoil en sterk kontantantstøm og solid finansiell posisjon med en netto gjeldsgrad på 24 prosent. Samtidig fortsetter arbeidet med å kutte kostnadene.

- Jeg er fornøyd med innsatsen for å redusere kostnadene, men lave priser også i tredje kvartal viser at vi må fortsette arbeidet for ytterligere kostnadseffektivisering, sier Sætre.

Nedskrivninger på 12,7 milliarder kroner, hovedsakelig knyttet til leteandeler og andre eiendeler, samt kostnadsavsetninger til tvistesaker på 3,3 milliarder kroner påvirket driftsresultatet negativt, opplyser Statoil i dagens melding.

Samtidig bidro reversering av tidligere nedskrivninger på 7,9 milliarder kroner hovedsakelig knyttet til et raffineri og til offshore-andeler i Mexicogolfen positivt.

Utbytte

Statoil opprettholder et kvartalsvis utbytte på 1,80 kroner per aksje, som ventet, oppgitt som 0,2201 dollar per aksje.

Resultat per aksje var på -0,89 kroner i tredje kvartal (-1,48), mens et resultat på 1,56 kroner var ventet, ifølge TDN Finans.

En oljepris som har mer enn halvert seg det siste året, har satt oljeselskapenes kontantstrøm under press og vises godt i regnskapene. Oljeprisfallet har også sådd tvil om oljeselskapenes utbyttepolitikk må vike, om ikke eiendeler selges eller lån opptas.

Ifølge en nylig oppdatering mener J.P. Morgan Cazenove det er sannsynlig at Statoil vil kutte kvartalsutbyttet med 30 prosent fra 1,80 kroner til 1,26 kroner i februar 2016.  Meglerhuset er skeptisk til Statoil-aksjen.

«Den ventede utbytteavkastningen på 5,2 prosent reflekterer ikke denne risikoen etter vårt syn», skriver meglerhuset, som noterer seg at Statoils gearing har økt siden tidlig i 2014, drevet av nedskrivninger og underskudd i kontantstrømmen, ifølge TDN Finans.

Avventende analytikere

Forut for dagens tall var det blant tolv analytikere kun én som anbefalte kjøp av aksjen, syv anbefalte hold og fire salg. Kursmålet var i 144 kroner i snitt, varierende fra 120 til 175 kroner, ifølge TDN Finans.

Snittestimatet for Statoils egenproduksjon i 2015 og 2016 ble samtidig oppjustert sammenlignet med foregående kvartal, til henholdvis 1,958 millioner oljeekvivalenter per dag (tidligere 1,926) og 1,952 millioner fat per dag (1,948).

Statoil leverte en produksjon på 1,909 millioner fat per dag i tredje kvartal, en økning på fire prosent sammenlignet med samme periode i 2014. Den underliggende produksjonsveksten etter justering for salg var syv prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor, ifølge kvartalsrapporten.

Statoil-aksjen åpner hardt ned på Oslo Børs, og er ned nær tre prosent til 134 kroner.


Les også: Asia i dag: Pessimismen sprer seg i Kina: - Finnes ingen fluktrute
- Oljeindustrien har lagt seg til noen uvaner med skreddersøm og «Rolls Royce-løsninger», men nå må det i større grad bli kopiløsninger
Oljetopp kutter 10-12 prosent av arbeidsstyrken

Se DN Tv: - De står helt foran og snakker i mobiltelefonen om konfidensielle ting

Triksene for en smertefri sikkerhetskontroll
I fjor var foredragsholder og forfatter Cecilie Thunem-Saanum på Oslo Lufthavn 180 ganger.
02:24
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.