Det amerikanske advokatfirmaet Pomerantz LLP er i gang med å samle aksjonærer til et stort opprør mot det delvis Telenor-eide Vimpelcom og Vimpelcom-topper.

Advokatfirmaet, som har spesialisert seg i blant annet gruppesøksmål, har stevnet VimpelCom og enkelte VimpelCom-representanter for domstolen i New York.

Advokatfirmaet vil samle aksjonærer som kjøpte  Vimpelcom-aksjer mellom 30. juni 2011 og 2. november 2015.

I en melding lagt ut natt til torsdag norsk tid fyrer advokatfirmaet løs:

Saksøkte kom med "uriktige og villedende uttalelser om selskapets forretningsdrift, og retningslinjer for drift og oppfølging", heter det i meldingen.

Vimpelcom tar sterkt til motmæle:

"Vi kommenter ikke spesifikke søksmål, men vi for å være helt klar: Vi vil iherdig forsvare oss mot slike opportunistiske handlinger", skriver Vimpelcoms informasjonssjef Rozzyn Boy i en epost til DN.

Telenor, som eier 33 prosent av aksjene i Vimpelcom, opplyser til DN at selskapet ikke er kjent med gruppesøksmålet. Telenor ønsker ikke å kommentere mer.

Mener Vimpelcom villedet om Karimova

Mer spesifikt skriver advokatfirmaet om søksmålet:

"Saksøkte ga uriktige og/eller villednede uttalelser og/eller unnlot å avsløre at

1) Vimpelcom har betalt flere titall millioner dollar til et selskap kontrollert av Gulnara Karimova ("Karimova") datteren til Usbekistans president.

2) Betalingene til Karimova var ulovlige bestikkelser for å sikre Vimpelcom tilgang til Usbekstans mobilmarked

og

3) som en konsekvens av dette var saksøktes uttalelser om Vimpelcoms forretningsdrift, operasjoner og fremtidsutsikter uriktige og villedende og/eller ufundamentert".

Stor internasjonal etterforskning

Vimpelcom offentliggjorde i mars 2014 at selskapet var under etterforskning av amerikanske og nederlandske myndigheter. Denne uken meldte selskapet at det har tatt avsetninger på 900 millioner dollar, rundt 7,6 milliarder kroner, knyttet til etterforskningene.

I sommer ble det kjent at amerikanske myndigheter har bedt om europeisk hjelp til å ta beslag i til sammen én milliard dollar i verdier knyttet til de tre største mobilselskapene i Usbekistan: MTS, Vimpelcom og svenske TeliaSonera.

Dette blir blant annet av Telenor tolket som om selskapet venter at etterforskningene snart er avsluttet.

Gruppesøksmålet er innlevert United States District Court, Southern District of New York.

 

DN kommer tilbake med mer.

 

Les mer:

Tidligere Økokrim-topp skal granske for Telenor  

Mener Kolberg bør trekke seg dnPlus  

 

 

Se DNtv: Telenorsaken på 5 minutter

Telenorsaken på 5 minutter
DNs Marte Ramuz Eriksen forklarer hva saken dreier seg om
05:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.