Oslo Børs falt tilbake sent mandag ettermiddag etter et oppsving etter melding fra Saudi-Arabia om at regjeringen er villig til å samarbeide for å «stabilisere» oljeprisen.

Børsen var ned mandag formiddag, drevet av en svak utvikling for råvareprisene. Etter lunsj snudde imidlertid børsen opp.

Et fat av nordsjøoljen Brent med levering om én måned var opp nær dollar sammenlignet med dagens laveste nivåer mandag formiddag. Et fat handles i skrivende stund til 45,25 dollar, mens dagens bunnpunkt var på 43,57 dollar.

Bakgrunn: Kraftig oppgang i oljeprisen

Grunnen var at oljeprisen steg raskt som følge av kommentarer fra den saudiarabiske regjeringen. De uttalte at de er klare til å gjøre det som trengs for å stabilisere oljemarkedet sammen med oljemarkedet sammen med Opec-land og ikke Opec-land.

Gammelt nytt

Bjarne Schieldrop, analysesjef for råvarer hos SEB, sier det ikke er helt klart hva som skiller disse uttalelsene fra tidligere kommentarer fra Saudi-Arabia.

- Dette er uttalelser som kom i går, og som ble sendt ut på nytt nå. Samtidig gikk aksjemarkedet i Saudi-Arabia opp til sitt høyeste nivå på fire uker som følge av disse kommentarene søndag. Slik sett bør man nok legge litt mer vekt på dem enn andre, liknende uttalelser, sier han til TDN Finans.

Han tror samtidig den brå oppgangen kan ha skapt en «short-skvis» hos investorer som har shortet oljeprisen, det vil si satset penger på at oljeprisen vil falle.

Når prisen går motsatt vei, skal allle ut av posisjonene på én gang, hvilket gjør det trangt i døren, som bidrar til prisløft.

- Vi så det i slutten av august i år. Da gikk oljeprisen 25 prosent på noen få dager fordi folk hadde hatt en shortposisjon på olje. Når prisen steg, skulle alle stenge posisjonen sin, sier han.

Ingen ny holdning

Ifølge Bloomberg News er Barclays' tolkning av uttalelsene at de ikke representerer noen ny holdning fra Saudi-Arabia ettersom landets oljeminister Ali al-Naimi kom med lignende uttalelser forrige uke.

Analytiker Giovanni Staunovo i UBS ser på sin side prishoppet etter kommentaren i sammenheng med at Opec vil holde et møte 4. desember.

- For meg er det ikke noe nytt, men Opec-møtet nærmer seg og aktører vil kanskje foretrekke å lukke sine short-posisjoner, sier han til Bloomberg News.

Store lagerbeholdninger

Råvarer har generelt vært i fokus i markedene etter en kraftig nedgang som startet i handelen i Asia mandag. Schieldrop tror utsiktene for en sterkere dollar fremover begrenser oppsiden for råvarer generelt inn i 2016.

- Industrimetallindeksen har falt med rundt 30 prosent siden i fjor sommer. Samtidig har dollaren styrket seg med rundt 25 prosent. Det henger i hop, sier Schieldrop.

Les også: Asia i dag: - Nå nærmer det seg bunnen

Han mener at alle råvarer med veldig høye lagerbeholdninger har et problem når vi går inn i neste år, ettersom Federal Reserve ventes å sette opp renten.

- Når man får en høyere rente, får man også en høyere dollarkost for å lagre råvarer. Måten man dekker utgiftene ved lagerhold, er at man har en stor rabatt på spotprisen mot 12 til 24-månederssprisen. Siden alle prisene skal falle med en sterkere dollar, betyr det at spotprisen skal falle enda mer, sier Schieldrop.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,14 prosent til 624,96 poeng mandag, omsatt for 3,47 milliarder kroner.

Les også: Statoil-sjefen: - Et vendepunkt for industrien
Flatt på Wall Street
Statoil venter fortsatt press på gassprisene


Se DN Tv: Erna Solberg beroliger oljebransjen

Her beroliger Erna Solberg oljebransjen om at de passer godt inn i hennes klimapolitikk
Statsminister Erna Solberg åpnet Statoils høstkonferanse mandag formiddag.
02:22
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.