LONDON. Onsdag holder Norges største bank, DNB, kapitalmarkedsdag i London. Her presenteres fremtidsutsiktene og ambisjonene for de neste årene.

Konsernsjef Rune Bjerke innledet dagen med et raskt tilbakeblikk på de siste tolv månedene.

- Vi har hatt en del motvind, sa Bjerke og pekte på en kraftig svekkelse i oljeprisen og lavere rentenivå.

- Til tross for dette, har vi faktisk levert de beste tolv månedene i DNBs historie, sa Bjerke.

Videre understreket han at selskapet gir full gass videre. Onsdagens presentasjonsmateriale viser at DNB har satt seg en utbytteambisjon om en utdelingsgrad på:

  • Omlag 30 prosent i 2015
  • 30 til 50 prosent i 2016
  • Over 50 prosent i 2017

DNB har lenge hatt en langsiktig utbyttepolitikk om en utdelingsgrad på rundt 50 prosent av overskuddet. Banken har tidligere kommunisert at for å styrke kapitaldekningen, ventes utdelingsgraden i 2013 til 2016 å ligge på mellom 25 og 30 prosent.

Onsdagens ambisjoner ligger noe over forventningene, og DNB-aksjen snudde opp etter at presentasjonsmaterialet ble publisert.

Må sette av mer

Samtidig som utbyttepolitikken opprettholdes, må DNB bygge kapital.

På grunn av nye kapitalkrav fra myndighetene (se faktaboks), må selskapet sette av mer egenkapital for hver krone den låner ut.

DNB opplyser onsdag at det vil oppfylle kapitalkravet på 15 prosent ved hjelp av opptjent egenkapital og kapitaleffektiviseringstiltak. DNBs kapitalmål for 2017 er om lag 15,5 prosent.

- Vi er ganske sikre på at dette er tilstrekkelig, sier Bjerke.

Videre er egenkapitalavkastningen - et mål på hvor bra bankens resultat er i forhold til hvor mye egenkapital den har satt av - satt til over 12 prosent.

DNB har også et mål om å redusere kostnadsgraden til under 40 prosent mot 2018.

Legger opp til lavere vekst

DNB og andre norske banker mener kapitalkravene er for strenge.

Misnøyen har i høst vært spesielt rettet mot forskjellige konkurransevilkår for norske og utenlandske banker i Norge. DN har skrevet en rekke artikler om at bankene mener kravene tvinger dem til kutt i utlån, særlig i bedriftsmarkedet.

Ett av de sentrale spørsmålene under onsdagens kapitalmarkedsdag, handler derfor om hvordan storbanken vurderer sine vekstmuligheter i dag.

- Vi er rustet til å gi lån til både husholdninger og små og store bedrifter, men vi planlegger en litt lavere vekst enn vi har gjort tidligere år. Dette er for å legge opp til en bærekraftighet i det vi gjør. Vi kommer ikke til å vokse med mer enn to til tre prosent på totalen, sier Bjerke til DN.

«Mer avdempet»

Signalene som blir gitt på kapitalmarkedsdagen er normalt kursdrivende for DNB-aksjen. I år har forventningene i forkant vært «mer avdempet» enn tidligere år, ifølge Pareto Securities.

- Dels på grunn av presset mot norsk økonomi, men også siden banken indikerte sitt kapitaldekningsmål ved rapporteringen for tredje kvartal, skrev meglerhuset i en oppdatering tidligere denne uken.

I tredjekvartalsrapporten understreket DNB at ambisjonen om minst 50 prosent utbytte når kapitaldekningskravet er nådd ligger fast. Samtidig presenterte selskapet et av de beste kvartalene i bankens historie.

I tredjekvartalsrapporten ble det også vist til at for DNB har nedgangen i oljepris ennå ikke medført vesentlig økte nedskrivninger på utlån.

Likevel har DNB-aksjen falt tilbake til utgangspunktet, etter at den steg med 30 prosent fra januar til toppen ble nådd i april.

- Vi mener aksjekursen allerede reflekterer bekymringer rundt moderat økende utlånstap, samt noe lavere egenkapitalavkastning, skrev aksjeforvalter Albert Collett i Arctic Fund Management da han gikk inn i aksjen i oktober.

Onsdag opplyser DNB at det venter nedskrivninger rundt normaliserte nivåer i 2016 til 2018, selv om selskaper innen oljesektoren vil få store problemer.

Se DNtv: Modellfly-entusiasten med drømmejobben

Modellfly-entusiasten med drømmejobben
Nils Peder Skogsrud (48) ble rekruttert til jobben som dronepilot gjennom Facebook.
02:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.