DNB-aksjen steg svakt på en flat Oslo Børs onsdag. Banken la frem nye finansielle mål som ble tatt godt imot av analytikerne.

Fondsfinans samlede inntrykk av det DNB presenterer på dagens kapitalmarkedsdag er positivt, og stort sett på linje med det meglerhuset ventet på forhånd.

Fra presentasjonsmaterialet fremgår det at DNB har utbytteambisjon om en utdelingsgrad på om lag 30 prosent for 2015, 30-50 prosent for 2016, og over 50 prosent for 2017.

- Utbytteguidingen er som ventet, men markedet har vært nervøst for null i utbytte for 2015, sier analytiker Geir Kristiansen i Fondsfinans til TDN Finans.

Videre lanserte DNB mål om en kostnadsgrad på under 40 prosent mot 2018 inklusive restrukturering. Til sammenligning guidet DNB ved forrige kapitalmarkedsdag for om lag ett år en kostnadsgrad på rundt 40 prosent, eksklusive restrukturering.

- Kostnadskuttplanen er mer på linje med det vi håpet enn ventet, sier Kristiansen.

Også aksjestrateg Erik Roland i Nordea Markets er fornøyd med målene til DNB.

- Kapitalmarkedsdagen har utviklet seg slik vi håpet på forhånd. Vi tok jo aksjen inn i ukeporteføljen vår på mandag basert på forventninger til kapitalmarkedsdagen og det ser vi materialisere seg nå, sier han til TDN Finans.

Han mener blant annet størrelsen på utbytteavkastningen bidro til oppgangen for aksjen etter at presentasjonsmaterialet ble offentliggjort.

- De sier at de vil ha en utdelingsgrad på 30-50 prosent i 2016, mens konsensus ligger på 34 prosent. Det bør være sterkt støttende for DNB-aksjen, sier han.

Analytiker Vegard Toverud i Pareto Securities viser til at DNB fastholdt målsetningen om en egenkapitalavkastning på over 12 prosent, som var høyere en det både Pareto og konsensus ventet på forhånd, ifølge ham.

DNBs utbytteguiding om en utdelingsgrad på 30-50 prosent for 2016 og over 50 prosent for 2017 er på linje med det Pareto og konsensus ventet på forhånd, skriver Toverud.

«Selskapets kostnadsguiding var litt bedre enn estimert, og vi venter å gjøre positive estimatendringer etter kapitalmarkedsdagen», skriver Toverud, som har en kjøpsanbefaling på DNB med kursmål 135 kroner.

Arctic Securities mener DNB-materialet samlet sett var svært positivt for DNB og skriver at aksjen bør utvikle seg sterkt onsdag.

Arctic-analytikerne mener blant annet at DNBs guiding om normaliserte nedskrivningsnivåer i perioden 2016-2018 var svært positivt. DNB Markets viser også til at nedskrivningsguidingen var bedre enn konsensusestimatet.

DNB Markets mener bankens utbytteguiding var mer optimistisk enn det markedet ventet på forhånd, og meglerhuset viser til guidingen om en utdelingsgrad på over 50 prosent for 2017, mot konsensus på 47 prosent. Høyere enn ventet utbytte er drevet av økte kapitaleffektiviseringstiltak.

«Vi mener de nye finansielle målsetningene er noe bedre enn ventet og bør drive eps-oppjustering i konsensus på om lag 1 prosent, som følge av mer ambisiøse kostnadsmål», skriver DNB Markets, som legger til at dette vil være avhengig hva DNB-ledelsens kommentarer er under dagens presentasjoner.

DNB endte opp 0,09 prosent til 111,10 kroner pr aksje, omsatt for 550 millioner kroner.

Trenger penger

Seadrill la frem kvartalstall tirsdag, og flere meglerhusoppdateringer onsdag gjentar et negativt syn på aksjen i tiden fremover.

Danske Bank Markets skriver blant annet at de ser en enormt hopp fra dagens situasjon til enhver fundamental endring i markedet.

«Samtidig ser vi få negative triggere over jul, ettersom vi tror den kortsiktige nyhetsstrømmen vil være mer balansert», skriver meglerhuset, som beholder salgsanbefaling på aksjen.

Finansdirektør Mark Morris i Seadrill sa under selskapets telefonkonferanse tirsdag kveld at selskapet nå er inne i sin sedvanlige budsjettplanlegging og at de vil informere markedet om planer knyttet til refinansiering når de har mer klarhet.

- Men jeg vil ikke på dette stadium bli trukket inn på hva slags finansieringsinstrumenter vi kanskje eller kanskje ikke vil bruke i forhold til å møte våre refinansierings og likviditetsbehov i 2017 og 2018, sa Morris, og la til at selskapet har mye bankgjeld.

Arctic Securities mener investorenes fokus nå vil dreie seg mot Seadrills balanse drevet av økt risiko knyttet til forlengelse av kontrakter, forfallsprofilen i gjelden og svake fundamentale faktorer de neste to årene.

Tror på bankene

Seadrill har store refinansieringsbehov i både 2017 og 2018 som må adresseres, skriver Arctic Securities. Meglerhusets hovedscenario er at bankene vil støtte Seadrill.

I et scenario med fortsatt svake fundamentale faktorer og et begrenset antall enheter som blir tildelt nye kontrakter, utelukker imidlertid ikke meglerhuset at andre likviditetskilder kan være nødvendig.

Men, også i dette scenariet ser de mulige løsninger for Seadrill.

Den første er finansiell restrukturering hvor alle interessenter, banker, Ship Finance, obligasjonseiere og egenkapitaleierne, trenger å blande seg for refinansiering, endringer i avskrivningsprofilen og ekstra likviditet.

Den andre er en splitt av selskapet tilsvarende hva som skjedde med Frontline og Frontline 2012 i 2011. Arctic anser imidlertid dette som usannsynlig ettersom Seadrill alt har gjort dette til en viss ved å skape Seadrill Partners og SeaMex.

Det tredje alternativet er å opprette en ny frittstående enhet, for å frigjøre likviditet i Seadrill samt å kunne delta i muligheter i markedet.

Seadrill sluttet ned 3,2 prosent onsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,06 prosent til 624,49 poeng, omsatt for 3,090 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.