To ganger i året er Østerdalen Hotell et yndet sted. Det er selve «Birkebeiner-hotellet» i Åmot kommune i Rena i Hedmark.

Her samles mange av dem som vil komme fortest mulig over fjellet på ski på vinteren eller med sykkel i slutten av august til Lillehammer.

– Birkebeineren tjener jeg grovt med penger på. Men jeg blir jo ikke rik på to dager i året. Min sesong er fra juni til utgangen av august, sier Tollak Skogland.

60-åringen eier driftselskapet som drifter Østerdalen Hotell.

– Vi er vel en avansert veikro, sier Stokland.

Til årsskiftet

Da flyktningstrømmen til Norge kom i høst ønsket han å bidra med å åpne hotellet for migrantene.

– Jeg er jo en gammel FN-soldat og ønsket å gjøre en forskjell med å hjelpe og håpet på å få goodwill. Nå er stemningen snudd litt lokalt.

Stokland opplyser at han tok kontakt med Utlendingsdirektoratet (UDI) og inngikk en avtale med Hero Norge.

Hotellet har siden 21. september vært et flyktningemottak. Avtalen varer frem til årsskiftet.

«To var negative»

Skogland tok kontakt med kunder som hadde bestilt hotellopphold om det var greit å kansellere bestillingene.

– Jeg hadde 12 arrangementer frem til desember. Ti var positive til det vi gjorde, mens to var negative. Det var særlig idrettslag som var negative, sier Skogland.

Han legger til at det nå er lavsesong for hotellet.

– Og hva får du i døgnpris for å huse flyktningene inkludert måltider?

– Den prisen er hemmelig, men selv får vi under 781 kroner per døgn som var snittprisen i høst for akutt-mottaksplasser, sier Stokland.

Han er usikker hvor mye han vil sitte igjen med etter å ha gjort hotellet til akutt-mottak.

«Risikoen er tilstede»

– Jeg har satt opp tre forskjellige budsjettalternativer. Alle går med pluss, men jeg vet ikke hvor mye ekstrautgifter jeg får. Det må uansett ta nye malerstrøk, innkjøp av nye gardiner og nye madrasser. Røykeloven eksiterer tydeligvis ikke i Syria. Så det må rengjøres skikkelig, sier Stokstad som håper han får tilbake sine faste gamle kunder igjen.

– Regner med at når vi kommer tilbake i markedet igjen må vi redusere kursprisene.

I Vestfold har de samme erfaringer som Stokland på akutt-mottak.

Oslofjord Convention Center inngikk tidligere i høst en avtale med UDI om å huse asylsøkere i fire uker frem til 21. oktober, og avtalen ble senere forlenget til 31. januar 2016.

– Etter dette har vi ganske mange arrangementer og er ganske fullbooket, sier administrerende direktør Stian Fuglset.

Oslofjord har kunnet ta imot asylsøkere i perioder med lavt belegg. Inntjeningen er selvsagt lavere enn når Rema 1000 eller Kiwi leier stedet, forteller Fuglset. I tillegg påløper en del ekstrakostnader.

– Vi har 120 rom som er ødelagt av røyk. Det er en enorm ekstrakostnad for å få fjernet lukt og vi må trolig male over senere. Men selv etter dette skal vi sitte igjen med noe på bunnlinjen. Jeg har aldri forsøkt å fremstille dette som ren idealisme. Men alle som jobber her, er motiverte for og har et ønske om å ta imot asylsøkerne på en god og respektfull måte, sier Fuglset.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.