Denne uken er full av viktige begivenheter i rente- og valutamarkedet, og Nordea Markets venter at det ved utgangen av uken vil være enda mer opplagt at Federal Reserve hever den amerikanske styringsrenten 16. desember.

«Rentekomiteen FOMC ønsker ikke å overraske markedet, så talene fra komitemedlemmene denne uken, inklusive av sentralbanksjef Janet Yellen selv, vil trolig berede grunnen for en renteøkning. Det samme regner vi vil gjelde for fredagens sysselsettingsrapport for november, som vi venter vil vise at sysselsettingen da steg med 200.000 personer», skriver Nordea i sin morgenrapport.

Banken fremholder at uken begynner litt forsiktig mandag med svenske BNP-tall, som ventes å vise at økonomien i tredje kvartal vokste med 0,3 prosent kvartal over kvartal eller 3,5 prosent år over år.

Norges Bank offentliggjør i dag valutatransaksjonene for desember og det kommer norske kredittveksttall.

DNB Markets skriver i sin morgenrapport at sentralbanken ventes å fortsette å kjøpe 700 millioner kroner i desember, men at kjøpene avsluttes halvveis i måneden.

Inflasjonen snur

Til tross for at inflasjonen nå trolig snur opp i eurosonen, venter Nordea Markets at Den europeiske sentralbank (ESB) torsdag vil lansere en pakke med nye stimulanser, med utvidet kjøp av obligasjoner og kutt i innskuddsrenten.

«Det har gått rykter om at ESB ser på muligheten for en todelt styringsrente eller kjøp av selskaps- og/eller kredittkortgjeld. Mens forventningene i markedet er skrudd høyt, har da også ESB ved tidligere anledninger hatt en tendens til å levere mer enn markedet forventer», skriver DNB Markets.

Regionalt nettverk for fjerde kvartal, som kommer fredag, blir viktig for Norges Banks rentebeslutning den 17. desember.

Bekrefter rapporten en vekst i fjerde kvartal på rundt 0,25 prosent kvartal over kvartal, dempes sannsynligheten for at banken vil kutte renten nå, ifølge Nordeas økonomer.

«Samlede tall reduserer isolert sett sannsynligheten for et rentekutt i desember. Vi venter imidlertid fortsatt et kutt i desember, all den tid vi tror at både ESB og den svenske Riksbanken vil lempe pengepolitikken ytterligere i desember, samtidig som Norges Bank ønsker å være tidlig ute i en situasjon der rentevåpenet er i ferd med å bli oppbrukt», skriver DNB Markets.

Det er ifølge både Nordea og DNB lite som tyder på at Saudi-Arabia er innstilt på å endre strategi og kutte produksjonen på Opec-møtet fredag, som «trolig blir en nonevent».

Valuta

Kronen er mandag morgen om lag uendret mot euro, på 9,2121, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med rundt en halv øre, til 8,7079.

Euro er svekket til 1,0581 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0593 dollar i New York sent fredag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet fredag på 1,424 prosent, mot 1,453 prosent torsdag kveld.

Dagens viktigste nøkkeltall / hendelser

  • - Spania (09:00), Detaljhandel, oktober
  • - Sverige (09:30), BNP, 3. kv
  • - Norge (10:00), Kredittindikatoren K2,
  • - Norge (10:00), Norges Banks valutatransaksjoner, desember
  • - Italia (11:00), KPI foreløpig, november
  • - Tyskland (14:00), KPI foreløpig, november
  • - USA (15:45), Chicago PMI, november
  • - USA (16:00), Pending boligsalg, oktober
  • - USA (16:30), Dallas Fed-indeks, november

Morgenens valutakurser:

 

Les også:
Asia i dag: Vokser raskere enn Kina
Nå kommer bankrobotene
Frykter retur til Bangladesh
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.