På et seminar torsdag presenterte en ekspertgruppe sine anbefalinger for Oljefondets investeringer i eiendom og infrastruktur.Times Square i New York, Regent Street i London og Champs-Élysées i Paris. Det er på slike adresser Oljefondet gjerne kjøper eiendom.

Fem år er gått siden Oljefondet gjorde sin første investering, og siden den gang har fondet kjøpt kontorer og næringsbygb for over 150 milliarder kroner i flere metropoler. 

– Prisingen har økt dramatisk

Deler av eiendomsmarkedet i USA og globalt er svært høyt priset, ifølge ekspertene, som mener pris/utbytteforholdet er cirka 100 prosent høyere enn det historiske snittet.

Oljefond-sjef vil handle mer eiendom dnPlus  

«Dagens verdivurderinger og risikonivå innen eiendom, særlig sentrale eiendeler i store byer, synes å være oppblåst («elevated») sammenlignet med historisk prising. Vi anbefaler forsiktighet når det gjelder nye investeringer innen eiendom», heter det i rapporten.

– Prisingen har økt dramatisk. En grunn til dette er at store institusjonelle investorer, inkludert pensjonsfond, har gått tyngre inn, sier Richard Stanton, finansprofessor ved Berkeley, som er en av forfatterne.  

– Har Oljefondet betalt for mye for sine eiendommer?

– Vi har ikke vurdert fondets investeringer. Men vi regner ikke med et stort krasj de neste 12 månedene, men den høye prisingen gjør det ikke lettere å finne eiendom som er attraktivt priset, sier han.

Så langt har Oljefondets eiendomsportefølje gjort det relativt bra med en årlig avkastning på 6,9 prosent årlig.

Ikke noe for Oljefondet dnPlus

Vil kjøpe vindmøller dnPlus

Klimaavtale vil redusere risiko dnPlus

 

Ekspertgruppen som har vurdert Oljefondets investeringer i eiendom og infrastruktur har følgende konklusjoner og anbefalinger:

  • Oljefondet bør få muligheten til å investere i unotert infrastruktur, inkludert miljøvennlige prosjekter og prosjekter i fremvoksende markeder.
  • Øvre grense for infrastrukturinvesteringer bør være ti prosent. 
  • Mesteparten av infrastrukturinvesteringene bør være børsnotere plasseringer, ifølge to av ekspertene. Den tredje eksperten er uenig, og mener unoterte investeringer er å foretrekke.
  • Øvre grense for eiendomsinvesteringer bør være ti prosent, mot dagens fem prosent. 
  • Den øvre grensen er ikke en anbefaling om at investeringene bør økes til dette nivået, slik fem prosent-grensen for eiendom er i dag. Ekspertene anbefaler en såkalt «opportunity cost model»: Økte investeringer i eiendom og infrastruktur skal skje bare dersom det kan bedre forholdet mellom avkastning og risiko for Oljefondet. 
  • Kompensasjon til forvaltere (bonus) krever at vedkommende oppnår høyere avkastning enn en portefølje av aksjer, obligasjoner og noterte eiendom/infrastruktur (positiv alfa). 
  • Opplysninger om kostnadene ved investering i eiendom og infrastruktur bør være detaljert og mer detaljer enn det er i dag.
  • Selv om det er utenfor mandatet, mener ekspertgruppen at fondet bør opplyse om kostnadene ved henholdsvis aktiv og passiv forvaltning av aksje- og renteporteføljen.

Les også:

Kronen styrkes  

Norges Bank holder renten uendret

Her er punktene som viser hvor USA-renten er på vei

- En historisk dag

Se DNtv: Slik lager du hjemmegym

Gjør januartreningen enklere: Slik lager du hjemmegym
02:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.