Det gikk mer enn én kule varmt under den ekstrordinære generalforsamlingen i Norske Skog onsdag.

- Vi skjønner ikke helt forslaget. Vet dere at det innebærer 96 prosent sannsynlighet at Norske Skog vil gå konkurs. Verdiene i de operative selskapene blir tømt og går over til de usikrede kreditorene, sier advokat og Bahr-partner Richard Sjøqvist.

Steile parter

Den tradisjonsrike papirprodusenten Norske Skog har lagt frem et forslag til restrukturering av selskapets betydelige gjeld, som onsdag var gjenstand for diskusjon på selskapets ekstraordinære generalforsamling.



Planen skal innebære en bedring av egenkapitalen med en milliard kroner, og lavere rentekostnader.

På den andre siden står de som kaller seg Ad hoc-gruppen, hvor blant annet finske Sampo er med, og som har sikrede lån som tilsvarer rundt 1,7 milliarder kroner. De mener långiverne må gå med på en stor gjeldslette for å redde selskapet, og at en nær halvering av gjelden må til.

Restruktureringsforslaget er utarbeidet av Norske Skog i samtaler med Cyrus Capital og Blackstone-kredittinvesteringsselskapet GSO Capital.

Investeringsselskapene eier 11,5 prosent av aksjene i Norske Skog og en betydelig del av selskapet usikrede gjeld etter å ha kjøpt seg opp i begynnelsen av desember ifjor.

Bakgrunn: Blackstone er Paretos hemmelige kjøper og Største aksjonær øker i Norske Skog

Nye støttespillere

Styret i Norske Skog har vært sterkt splittet, og frem til generalforsamlingen støttet hver sine grupperinger.

Tirsdag ble det imidlertid klart at Ole Enger og Karin Bing Orgland, som støttet Ad hoc-gruppen og som GSO hadde krevd fjernet, går ut av styret.

Den ekstraordinære generalforsamlingen vedtok onsdag GSO og Cyrus' forslag om å sette inn Joanne Owen (42) og Nils Ingemund Hoff (53), med god margin.

Les også: Valgt inn med 90,1 prosent støtte

- Alt for sent

Restruktureringsforslaget, som nå har full støtte fra ledelsen og styret i Norske Skog, blir sterkt kritisert av Sjøqvist, som representerer Ad Hoc-gruppen. 

Bahr-advokaten hevder Norske Skog har oversett deres alternative forslag til løsning på gjeldsproblemene. En løsning han mener er svært mye bedre for selskapet.

-  Vi tror selskapet har bedre av å gjennomføre restruktureringen nå, ikke om tre år, for da er alt for sent. Det er helt umulig for dette selskapet å overleve på lang sikt, sier Sjøqvist.

Bakgrunn: Kampen er ikke over dnPlus (DN+)

På spørsmål om hvordan konkursrisikoen er satt til 96 prosent viser advokaten til markedet for å forsikre Norske Skogs gjeld.

Kjenner seg ikke igjen

Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt kjenner seg imidlertid ikke igjen i påstanden om konkursfaren.  

- Når man legger frem sånt og ikke vet hva EBITDA (driftsresultat før av- og nedskrivninger, red. anm) er så bør man være forsiktig. Vi  observerer ikke den typen prosenter i det markedet, sier Ombudstvedt.

Han viser til at dette ikke er første gang noen har varslet slutten for Norske Skog.  Bildeserie fra generalforsamlingen (saken fortsetter under bildet) 


- Det er mange andre som har hevdet det bare er spørsmål om dager og uker, men vi er her fortsatt.  Sannsynligheten er betydelig lavere enn den som er indikert, sier toppsjefen. 

- Ikke realistiske

Ombudstvedt avviser kategorisk at de har oversett det konkurrerende forslaget.

- Det har vi selvfølgelig ikke gjort, vi har brukt betydelig tid med dem. Hovedproblemet med dette forslaget er at du skal slå Norske Skog ASA konkurs. Det er ikke realistiske verdier igjen i for aksjonærene i et slikt scenario, sier han.

Det har også vært fremsatt spekulasjoner om at Cyrus og GSO har inngått finansielle veddemål som gir dem stor gevinst hvis gjelden misligholdes på et senere tidspunkt. Ad Hoc-gruppen mener planen fra GSO-gruppen kan være ulovlig, og at den først og fremst beskytter långivernes, og ikke selskapets interesser.

- Vi har ikke ansvar for eller innsyn for slike handler, men påstandene er grovt uriktig ut ifra den informasjonen vi klarer å innhente, sier Ombudstvedt, som understreker at han ikke kjenner til vikarierende motiver.

Lysere 2016

Norske Skog har i mange år på rad levert milliardunderskudd, men nå ser Ombudstvedt lysere på marginbildet i 2016. Han oppgir tre grunner.

- Markedsbalansen er bedre, med høyere priser og svekkelsen av oljeprisen kommer inn i  våre kontrakter så energikostnadene blir betydelig lavere. Svekkelsen av valutaen gir også billigere produksjon i Norge, sier han.

Ombudstvedt antar at gjeldstransaksjonen vil gjennomføres i løpet av rundt en måned, og at de deretter kan få ro rundt kapitalstrukturen og konsentrere seg om andre oppgaver.

For å gjennomføre restruktureringen av gjelden må Norske Skog få aksept fra 90 prosent av eierne av obligasjoner med forfall i 2016 og 75 prosent av de med forfall i 2017.

- Alternativet er en total restrukturering. Da mister aksjonærene alle sine verdier, sier Ombudstvedt.

Norske Skog-aksjen var ned nær fem prosent til 2,52 kroner på en markert svak Oslo Børs onsdag. Det siste året har sette verdiene svekke seg omkring 40 prosent, til dagens pris på 480 millioner kroner.

Les også:
Hagens pensjonssak skaper hodebry for Høyesterett

Oljeserviceselskap kutter 90 stillinger

Frykter oljeprisen kan nå 25 dollar  

Se DN TV: Se søstrene Fredriksen på julelunsj
Søstrene Fredriksen på julelunsj
Døtrene Kathrine og Cecilie hastet forbi fremmøtt presse, da de ankom farens tradisjonsrike julejunsj på Theatercaféen i Oslo.
00:26
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.