Det har vært en høydramatisk åpning på året i finansmarkedene. De kinesiske innenlandsbørsenes fall på ti prosent i løpet av årets første uke har ført til stor uro på børsene verden over.

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management mistenker at det kraftige børsraset i Kina først og fremst har vært drevet av tekniske og psykologiske faktorer.

Han tror derfor nedgangen har vært betydelig større enn det tilstanden i landets økonomi skulle tilsi.

- Vi tror at aksjefallet i begynnelsen av året er en overdrivelse av hvor svakt det er, sier Wilhelmsen.

Men han er langt fra sikker:

- Vi vet at det er høy gjeld og vi vet at det er svakere vekst. Vi kan ikke være sikker på at det går bra, sier Wilhelmsen.

Overgang

Han peker på at kinesisk økonomi er inne i en overgansfase der industriproduksjonen og eksporten er på vei ned.

- Det er en naturlig og nesten nødvendig endring. Det er en konsekvens av at de blir en mer moderne økonomi med en høyere andel tjenesteproduksjon og privat konsum, sier Wilhelmsen.

Så langt mener han overgangen går bra. Statistikk for bilsalg, shopping og boligmarkedet har vist få tegn til svakhet.

Kan gå galt

Men han understreker at overgangen kan gå galt. Nedgangen i tradisjonelle vekstdrivere kan bli så stor at den ikke oppveies av nye vekstdrivere som konsum og tjenesteproduksjon.

- Det kan tenkes at endringen ikke går så bra. Plutselig fører fallet i industrien til ringvirkninger i eksportsektoren og andre sektorer, til andre land i nærområdet og andre nærliggende økonomier, sier Wilhelmsen.

- Samtidig vet vi at gjeldsveksten har økt veldig, veldig mye. Det er også en bekymring. Vi vet at når man har hatt en så høy gjeldsvekst så kan det ende galt, legger han til.

Sjeføkonomen mener likevel markedene på kort sikt overdriver hvor ille det står til i økonomien.

- Personlig tror jeg det er en story som er noen år frem i tid. Derfor er jeg ikke så negativ for verdensøkonomien eller aksjemarkedene i 2016, sier Wilhelmsen.

Opptur fredag

Fredag steg innenlandsbørsene i Kina igjen etter svært kraftige fall mandag og torsdag. 

- Oppgangen kommer til tross for, eller kanskje som en følge av, at myndighetene i går droppet ordningen med automatisk stans i handelen ved kraftige kursfall. Det går også rykter om støttekjøp fra myndighetene, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i morgenrapporten fra Nordea Markets fredag.

I likhet med Wilhelmsen mistenker han nedgangen tidligere i uken å være overdrevet stor.

- Det er liten tvil om at utviklingen i de internasjonale aksjemarkedene og i oljeprisen denne uken har vært preget av økt usikkerhet rundt tilstanden i kinesisk økonomi og dermed også etterspørselen etter råvarer. Vi mener mye av fallet på børsene og i oljeprisen er drevet av psykologiske faktorer, skriver Olsen. 

- Usikkerheten om utviklingen i Kina er stor, men markedene har reagert vel mye på informasjon vi fikk tidligere denne uken om litt lavere aktivitet i industrien i Kina og en ny minidevaluering av landets valuta, legger han til.

Les også:

Denne robotkofferten følger etter deg  

Disse ansatte vil bedriftene ha nå  

200 år gammelt selskap kan trenge seg inn på Apple og Googles enemerker

Se DNtv: Trond Giske: - Vi er i ferd med å få en situasjon i Norge hvor ledigheten kommer ut av kontroll

Trond Giske: - Vi er i ferd med å få en situasjon i Norge hvor ledigheten kommer ut av kontroll
Giske etterlyser en annen innstilling til å løse problemet fra dagens regjering.
01:14
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.