Oslo Børs steg markert fredag.

Norwegian Air Shuttle og Storebrand ledet an i oppganen, mens Yara International-aksjen tynget.

Også oljeprisen trakk opp børsen.

Trass i utbredt skepsis til russiske uttalelser om at Opec og andre produsenter vil kunne møtes for å diskutere produksjonskutt, fortsatte prisene på oljekontrakter oppgangen fredag.

Les også: Oljeprisen stiger kraftig etter Opec-håp og Russerne hever prisen dnPlus (DN+)

Dersom markedets håp om produksjonskutt skulle bli knust vil oljeprisen falle markert, mener meglerhuset Commerzbank.

De tror imidlertid ikke oljeprisen vil falle til nye bunnivåer ettersom ytterligere investeringskutt har blitt bekreftet av oljeselskaper som har lagt frem resultater.

- Mindre usikkert

Norwegian meldte fredag at datterselskapet Arctic Aviation Assets har fått på plass «pre-delivery payment» (PDP)-finansering av femti Airbus 320 Neo-fly, som skal leveres mellom 2016 og 2019.

Analytiker Hans-Erik Jacobsen i Swedbank sier at finansieringen er en god nyhet.

Han viser til at Norwegian har et enormt investeringsprogram fremover. Mange har nok vært nervøse for finansieringen av dette, mener han.

- I den grad kursen har vært preget av usikkerhet rundt finansiering, er det vesentlig mindre usikkert nå, sier Jacobsen til TDN Finans.

Norwegian-aksjen sluttet opp 8,4 prosent.

Fall for Yara

Yara International la frem et resultatvarsel fredag.

I tillegg til nedskrivninger på 1,15 milliarder kroner, er Yaras resultat for fjerde kvartal påvirket av lavere salgs- og produksjonsvolumer som følge av betydelige produksjonsproblemer i løpet av kvartalet, ifølge TDN Finans.

Yaras driftsresultat for fjerde kvartal 2015 ventes å bli omtrent 0,7 milliarder kroner, mens resultat før skatt og avskrivninger (ebitda) anslås til omtrent 3,5 milliarder kroner.

Til sammenlikning ventes det at omsetningen før av- og nedskrivninger for fjerde kvartal vil være 4,3 milliarder kroner, ifølge et konsensusestimat fra Bloomberg News.

Analytiker Hans-Erik Jacobsen i Swedbank var ikke overrasket over resultatmeldingen.

- De gikk ut med 3,5 milliarder kroner og mitt estimat var 3,4 milliarder, så underliggende er det svakt bedre. Samtidig var konsensus høyere og det er vel grunnen til at aksjen faller, sier han til TDN Finans.

Yara International sluttet ned 2,0 prosent til 327,00 kroner, omsatt for 478 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 1,56 prosent til 560,93 poeng, omsatt for 5,508 milliarder kroner.

Følg markedet på DN Investor HER

Les også: Lundin barberer investeringene

Asia i dag: Sjokkmelding fra Japan

Kjos har ordnet forhåndsbetalingen for 50 nye fly (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: - Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
- Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
Høyres Tina Bru besøkte Lundins leterigg Island Innovator i Barentshavet.
00:55
Publisert: