Det lille oljeselskapet DNO har slitt med å få betaling for sin eksport fra de kurdiske områdene nord i Irak. Mandag offentliggjorde De regionale kurdiske myndighetene i Nord-Irak (KRG) at de gjør endringer i betalingssystemet. Heretter vil betalingene i hovedsak skje fra netto omsetning fra hvert felt, og en prisdifferanse til Nordsjøolje.

Aksjemarkedet jublet over nyheten, og DNO er børsvinner med en oppgang på mer enn ti prosent. Det tar børsutviklingen for aksjen så langt i år i pluss, med en oppgang på rundt fem prosent.

Det nye prisregimet er imidlertid ikke godt nytt for DNO, på kort sikt, skal en tro Pareto Securities' DNO-analytikere Thomas Aarrestad og Trond Omdal.

- På lav oljepris blir de månedlige betalingene lavere enn de har vært frem til nå, sier Omdal til DN.

KRG har siden september i fjor betalt månedlig, og har totalt utbetalt 75 millioner dollar i måneden til de produserende oljeselskapene i regionen, DNO, Genel Energy og Gulf Keystone Petroleum.

Ifølge Pareto-analytikerne ligger det an til at dette totale beløpet med dagens oljepriser vil reduseres til mellom 40 og 50 millioner dollar per måned.

- For DNOs del, hvor aksjen har vært priset til under seks kroner, kan man imidlertid argumentere at aksjen var priset med risiko for at selskapet ikke vill bli betalt på kort sikt i det hele tatt, sier Omdal.

Han legger til:

- Nå er det mer transparent og mer trygghet for at selskapene faktisk får betalt selv ved en oljepris på 35 dollar. Og så vil betalingene overstige 75 millioner etterhvert som oljeprisen stiger.

Tror på oljeprisoppgang og fordel for DNO

Analytkeren understreker at det er vanskelig å gjøre nøyaktige beregninger, men estimerer at betalingene vil overstige det tidligere betalingsnivået hvis oljeprisen kommer opp på 40-50 dollar igjen. Pareto tror dermed det kan begynne å se hyggeligere ut for DNO i løpet av andre halvår i år.

- Vi tror gjennomsnittlig oljepris i andre halvår blir over 50 dollar, sier han.

DNO var blant de aller første internasjonale oljeselskapene som gikk inn i irakisk Kurdistan i 2004, hvor selskapet har i tre lisenser. Den viktigste av disse er Tawke-feltet, hvor DNO eier 55 prosent. Feltet produserte i snitt 145.184 fat olje per dag i tredje kvartal 2015, hvorav 120.633 fat per dag ble eksportert gjennom rørledning til Tyrkias middelhavskyst og solgt i det globale oljemarkedet. Feltet har en produksjonskapasitet på rundt 200.000 fat per dag og reserver på totalt 680 millioner fat, ifølge DNOs årsrapport for 2014. Til sammenligning produserte Ekofisk-feltet i Nordsjøen i overkant av 120.000 fat per dag i snitt i 2015.

Følg markedet på DN Investor HER

Les også:

- En korreksjon i prisene

Dette er Paretos mareritt i Det norske oljeselskap dnPlus

Kraftig opp på oljeløfter dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.