Gjeldskampen i Norske Skog kunne vært over onsdag, hvis avtalen selskapet har fremforhandlet med sine usikrede kreditorer hadde blitt gjennomført som planlagt. Men tirsdag tok motstandere av avtalen saken til en New York-domstol, og fikk en midlertidig forføyning mot Norske Skog. Dermed falt Norske Skog-aksjen nær åtte prosent på børsen onsdag.

I søksmålet anklages Norske Skog for både kontraktsbrudd og bedragersk oppførsel knyttet til sikkerheten for andre obligasjonseiere.

Harde fronter

– Vi mener vi har gjort dette helt riktig og vil forsvare vårt syn. Vi har gitt et godt tilbud til våre obligasjonseiere, som vil styrke likviditeten og redusere våre rentekostnader, sier Carsten Dybevig, kommunikasjonsdirektør i Norske Skog.

På den ene siden av striden står eiere av usikrede Norske Skog-lån med forfall i 2016 og 2017, Blackstone-selskapet GSO og Cyrus Capital. Disse har inngått en avtale med Norske Skog, men den blir forsøkt stoppet av eierne av sikrede lån, med forfall i 2019. Saksøkerne, som representeres av Citybank, mener Norske Skog har tilbudt de usikrede låneeierne et gjeldsbytte som gir dem sikkerhet i eiendeler til Norske Skogs datterselskaper, på bekostning av saksøkernes egen sikkerhet.

Dette mener de er brudd med selskapets låneavtaler, og i strid med reglene for å bruke slike gjeldsinstrumenter, såkalte QSF-er.

Jon Stewart som bevis

Saksøkerne står ikke frem offentlig, men skal representere minst halvparten av eierne i de sikrede obligasjonene. En tilsvarende gruppe, som kaller seg AHG, argumenterte nylig kraftig mot avtalen på Norske Skogs ekstraordinære generalforsamlingen. Der fløy beskyldningene begge veier om at den andre parten ville føre Norske Skog ut i en konkurs. Dette gjentas i søksmålet i New York, der saksøkerne mener Norske Skog trenger en annen løsning for å overleve på sikt, og at motparten har spekulert i finansielle instrumenter som vil gi dem enorm gevinst hvis Norske Skog går konkurs senere, men ikke nå.

TV-profilen Jon Stewart trekkes nå inn i kampen om Norske Skog
TV-profilen Jon Stewart trekkes nå inn i kampen om Norske Skog (Foto: Afp)
For å vise at GSO har tatt slike grep tidligere, lenker saksøkerne i rettsdokumentet direkte til et tv-innslag med Jon Stewart, som ledet nyhetssatire-showet Daily Show i mange år. Innslaget handler om hvordan GSO i 2013 skal ha tjent anslagsvis 15 millioner dollar på å få et spansk selskap til å betale gjelden sin litt for sent.

– Hei, jeg tror jeg så noe sånt i mafiafilmen «Goodfellas», da de fikk forsikring på en restaurant og så sprengte den i luften med vilje. Men i «Goodfellas» var det ulovlig. I finansverdenen er det helt legitimt, sier Stewart i episoden.

Blackstone har siden uttalt at de faktisk sikret at selskapet hadde en fremtid, og at de som tapte penger på avtalen var folk som spekulerte mot selskapets fremtid.

Kortsiktig problem

Dybevig mener Norske Skog er bedre stilt enn det saksøkerne hevder.

– Vi mener at driftssituasjonen i selskapet er bra, men at gjeldsforfallet er så stort på kort sikt at det er et problem, sier Dybevig. Han forklarer at avtalen gjør at gjeld på tre milliarder kroner med forfall i 2016 og 2017 omgjøres til obligasjoner med forfall i 2019, 2026 og 2114 – såkalte evigvarende lån, samt at noe konverteres til aksjer.

Avhengig av avvisning?

Søksmålet fører i første omgang til en utsettelse av avtalen på drøyt tre uker – til 26. februar. Men hvis saken ikke blir avvist den 24. februar, kan videre rettsbehandling av påstått avtalebrudd trolig ta lang tid, og Norske Skogs første store gjeldsforfall på rundt én milliard kroner, kommer allerede i juni.

– Kan behandlingen ta så lang tid at avtalen ikke kan gjennomføres?

– Nei, vi forholder oss til fristene gitt av retten når vi forlenger tilbudet til obligasjonseierne, sier Dybevig.

Representanter for de sikrede obligasjonene har i dag ikke ønsket å gi noen kommentar til DN.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.