- Fire av våre engasjementer er rødlistet. Du kan godt si at det er fare for mislighold og tap.

Tore Medhus, sjef for bedriftsmarkedet i Sparebank 1 SR-Bank peker på en plansje som viser utlånsporteføljen til 19 supplyskipsrederier langs kysten.

7,3 milliarder kroner har de 19 kundene av banken lånt - kunder som nå sliter med spotrater som knapt dekker driftskostnadene, og som må sende stadig nye skip i opplag.

74 skip har oljefylkets bank vært med å finansiere.

- Det blir vanskelig i noen år fremover. Ratene kommer til å ligge under driftskostnadene de neste årene. Veldig mye av skipene som er i ordre, kommer ikke til å bli levert. De kommer til å ligge å ruste et sted, det kommer til å bli bygget om til noe annet, sier Stig Horsberg Eriksen.

  Alle betaler renter, uten diskusjon

Han er ansvarlig for utlån til olje & gass og shipping i banken.

- Hvor mange av deres kunder tror dere at vil klare å betale renter og avdrag de neste årene?

- En del av porteføljen vil betale tilnærmet fulle avdrag de neste årene, en del vil ikke kunne betale avdrag, mens kanskje flertallet vil betale halvparten av avdragene. I snitt vil vi kanskje komme ned mot 50 prosents avdragsbetjening. Det kan vi leve relativt bra med, sier Horsberg Eriksen.

- Renter betaler alle. Det diskuterer vi ikke, skyter Medhus inn.

Alle må forhandle

De tøffe tidene for offshoreskipsrederiene gjør at banken regner med å måtte gå i forhandlinger med nesten alle rederne.

- Det er ingen som vil klare å komme gjennom dette uten å måtte diskutere lånebetingselsene, sier Horsberg Eriksen.

Det betyr likevel ikke at banken ser store tap i porteføljen fremover i utlånene til rederiene.

- Det er mange som skal tape penger før vi gjør det, sier Medhus og viser frem tall over kontraktsdekning og alder for skipene til rederiene og eksterne verdivurderinger.

- Vi ser ikke store tap på dette området, slår Medhus fast.

Les også:

Denne banksjefen er ikke bekymret for oljekrisen dnPlus

Mener bankene overser oljesmellen dnPlus

Venter banktap dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.