- En relativt begivenhetsrik uke rundes av klokken halv tre i ettermiddag med den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for januar, «alle nøkkeltalls mor», skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.

Den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten kan føre til store utslag i markedene, både på børs, i valuta og i renter.

I fjerde kvartal viste rapporten en vekst på 284.000 jobber i måneden, ifølge DNB. Det tilsvarer en årlig vekst på 2,4 prosent.

Les også Handelsbankens analyse av fredagens tall: Ser oppsiderisiko i USA-sysselsetting

  Dollaren kan svekke seg

Konsensus for januar er 190,000 nye jobber.

- Vår modell, basert på de to ISM-indeksene, antall førstegangssøkende og antall midlertidige stillinger, tilsier imidlertid at det ble skapt 160,000 nye jobber i januar. Treffer vi, kan langrentene avta og dollaren svekke seg.

Mens konsensus venter uendret ledighet på 5,0 prosent, ser DNB for seg oss en tidel lavere ledighet.

- Også tallene for lønnsveksten blir viktige. Tiltakende lønnsvekst vil kunne holde Fed i innstramningsmodus, selv om den underliggende jobbveksten dempes noe, skriver Dørum.

Interessert i børs, valuta og renter? Sjekk DN Investor

  Kan berolige markedene

En sterk jobbrapport i dag kan berolige markedene, tror Danske Bank.

- Arbeidsmarkedet strammet seg betydelig til i 2015, som var hovedgrunnen til at Fed satte opp renten desember. Uroen i finansmarkedene speiler stigende bekymring for veksten på grunn av strammere pengepolitikk i USA og svakere økonomiske date. Derfor kan en sterk jobbrapport i dag berolige markedene, skriver Danske.

Banken venter 200.000 nye jobber i januar, og en ledighet på fem prosent.

 

Nordea Markets tror på en vekst på 175.000 nye jobber, ned fra 292.000 i desember.

- Den siste tiden har nøkkeltallene fra USA vært svake og det er stilt spørsmålstegn ved styrken i den amerikanske økonomien. Rentene har som en konsekvens falt som følge av at markedet har mistet troen på at det kommer renteøkninger fra Fed i år. En solid sysselsettingsrapport kan kanskje roe markedet noe, skriver makroøkonom Joachim Bernhardsen i bankens morgenrapport.

Les også: – Ungdom vil ha deling og frihet heller enn fast jobb og leilighet

– Å være gründer tok nesten livet av meg

5 grafer som viser at Island nå slår oss i både fotball og nye teknologibedrifter

Interessert i børs, valuta og renter? Sjekk DN Investor(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.