Amerikanske børser var godt i minus fredag etter skuffende sysselsettingstall for januar. Teknologibørsen Nasdaq raste hele 3,3 prosent.

En rekke it-aksjer bidro til utviklingen herunder Facebook, som var ned nær 6 prosent, Amazon som var ned rundt 6,3 prosent og Alphabet/Google som var ned over 3 prosent.

Tesla Motors raste over 7 prosent, etter at UBS kuttet kursmålet på aksjen med 30 dollar til 160 dollar. Meglerhuset frykter leveransene av Model X går saktere enn planlagt og vil derfor skuffe markedet når ferske tall legges frem etter børsslutt onsdag.

Det var imidlertid CV-nettstedet LinkedIn som stod for den kraftigste nedturen. Aksjen falt over 40 prosent, etter at den nær halverte seg i løpet av dagen. Bakteppet er svakere utsikter, spesielt i markedene internasjonalt.

- Som følge av mangel på tillit til LinkedIns topplinje, vil verdsettelsen bli halvert fra hvor aksjen var igår. Dette er en tillitssak, en forutsigbarhetssak, og det er ikke noe som kommer til å bli fikset over natten, sier analytikere James Cakmak i Monness, Crespi, Hardt & Co til CNBC.com.

LinkedIn sluttet ned 43,44 prosent til 108,6 dollar per aksje. Aksjeraset kommer på toppen av et kursfall på 20 prosent i fjor.

Ledighetsraten i USA er nå den laveste siden 2008, og trakk ned til 4,9 prosent, marginalt bedre enn ventet 5,0 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren i USA steg 151.000 i januar, noe som svar klart svakere enn ventet 190.000

Les også: – Dette er ikke lenger knallsterke tall fra USA

Selv om timelønnen steg, viser statistikken at arbeidstiden øker. Industriproduksjonen, som har vært rammet av en sterk dollar og lavere internasjonal etterspørsel, har ikke hatt samme jobbvekst siden 2013.

- Det er et varsel til markedene om at det er altfor tidlig å fjerne en renteheving fra Fed i mars fullstendig fra ligningen, sier sjefrådgiver Mohamed el-Erian i Allianz til Reuters.

Oljeprisene svekket seg noe. Amerikansk olje WTI for levering i mars ble handlet til 30,9 dollar fatet. Nordsjøolje brent ble  handlet til 34 dollar fatet.

Amerikanske nøkkelindekser ved børsslutt klokken 22.00 norsk tid.

  • Dow Jones Industrial Average 16204,62 -1,29%

  • NASDAQ Composite 4363,14 -3,25%

  • S&P 500 1879,92 -1,85%
     

Følg markedet på DN Investor HER

Les også: Gleder seg over flere arbeidsplasser

USA og Kina med felles reaksjon mot Nord-Korea  

Oljeskatt-forslag får kjølig mottakelse

Se DN Tv: Vil forene verdens Mac - og PC-brukere

Vil forene verdens Mac- og pc-brukere
I DNs pitchekonkurranse denne uken møter du Arne Peder Blix fra Friend Software Labs.
01:01
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.