Børsene i USA falt mandag markert tilbake etter bred nedgang i Europa tidligere på dagen.

Tungvektsindeksen Dow Jones og den brede S&P 500-indeksen endte ned henholdsvis 1,1 og 1,4 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen nok en dag falt mest av de tre med en nedtur på 1,8 prosent.

Nedtur for to av fire FANG-aksjer

To av de fire såkalte FANG-aksjene falt ytterligere tilbake mandag etter at alle fire falt markert fredag.

Fire av de største og mest omtalte teknologiselskapene, Facebook, Amazon, Netflix og Alphabet (tidligere Google), er blitt tildelt FANG-tilnavnet av business-tv-kanalen CNBC, blant annet som følge av  svært solid utvikling i 2015. 

De fire aksjene falt tungt også fredag, da en kraftig nedtur i CV-selskapet Linkedin på over 40 prosent ledet an teknologinedturen. Slik var utviklingen i aksjene mandag, fredag og i hele 2015:

Linkedin falt 44 prosent fredag på grunn av svakere utsikter, spesielt i internasjonale markeder. Mandag steg aksjen i overkant av 1,5 prosent.

Twitter under 15 dollar

Aksjene i selskapet bak kortmeldingsappen Twitter falt mandag for første gang under 15 dollar. Så lavt har ikke aksjen vært priset siden børsnoteringen i 2013.

I helgen gikk Twitters toppsjef og medgrunder Jack Dorsey ut og avviste at selskaper har planer om å endre måten meldingene blir vist for brukerne. Ifølge nettstedet Buzzfeed, gjengitt av Financial Times, skulle planen være en algoritmestyrt visningsmodell der leserne får meldinger prioritert etter interesse. Twitter-aksjen endte ned 5,3 prosent til 14,89 dollar.

Venter på Yellen

Samtidig er markedet avventende til at sentralbanksjef i USA Janet Yellen vil legge frem status for pengepolitikken og økonomien for Senatet onsdag og torsdag denne uken.

I høringen vil markedet lete etter tegn på om det kommer flere renteøkninger i 2016, og i så fall hvor mange.

Oljefall

Ved stengetid på USA-børsene var prisen på referanseoljen WTI med levering én måned ned rundt 2,5 prosent til 30,11 dollar fatet. Kontrakten ble ved flere anledninger tidligere på dagen mandag handlet under 30 dollar.

Chesapeake Energy Corporation, som produserer olje og gass fra skifer i USA, endte ned 33 prosent, etter et enda tyngre fall tidligere i handelen. Bloomberg News meldte tidligere på dagen mandag at selskapet skal ha engasjert restruktureringsadvokater.

I en pressemelding mandag avviser imidlertid det Oaklahoma-baserte energiselskapet at det har intensjoner om å søke om konkursbeskyttelse.

Indeksene ved stengetid:

 

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Ser over 81 prosent sannsynlighet for resesjon i Norge  

Analytikere ser ingen rask REC-bedring  

Nå er denne Teslaen historie

Se DNtv: Racer-Ferrari auksjonert for rekordsum

Racer-Ferrari auksjonert for rekordsum
En 1957 Ferrari 335 Sport Scaglietti ble solgt for rekordhøye 32 millioner euro, 305 millioner kroner, på en auksjon i Paris denne helgen. Bilen er en av de mest ikoniske fra motorsportens historie.
01:03
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.