Japan sluttet seg natt til tirsdag til den lite attraktive klubben av land med minusrente på alle løpetider fra ett til ti år.

SEB sier i sin morgenrapport at det fortsatt er vanskelig å identifisere enkelte drivkrefter bak den betydelige nedgangen i verdens aksjemarkeder mandag og tirsdag.

«Rapportsesongen gir ikke grunn til en så kraftig børsnedgang. Av 319 rapporterte selskaper i S&P 500 har hele 77,5 prosent overrasket positivt. For Europa, Eurostoxx 600, ser det dårligere ut, der en knapp majoritet har levert bedre enn ventet», heter det i morgenrapporten.

Bankens økonomer fremholder at oppmerksomheten også mandag var på kredittmarkedet, der visse europeiske bankers kredittbeskyttelse (CDS'er) ble handlet til nye rekordnivåer.

DNB Markets fremholder at lange statsrenter mandag falt med 16 basispunkter i USA, en dramatisk nedgang fra et allerede svært lavt nivå.

«Flukt til sikkerhet og nytt fall i oljeprisen (som senker inflasjonsforventningene ytterligere) ligger trolig bak rentenedgangen. Det var også rentenedgang i Tyskland, Japan og her hjemme, men fallet var mer moderat (rundt 5 basispunkter)», sier DNB i sin morgenrapport.

I Italia og Spania steg imidlertid statsrentene kraftig. Dette minner ifølge bankens økonomer om utviklingen man ofte så under eurosonekrisen, da kriselandene opplevde renteoppgang mens flukt til sikkerhet presset tyske renter ned.

Kronen er tirsdag morgen svekket med om lag halvannen øre mot euro, til 9,6168, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs mandag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med om lag tre øre, til 8,5901.

Euro er marginalt styrket til 1,1196 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1193 dollar i New York sent mandag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag på 1,25 prosent, mot 1,32 foregående handelsdag.

Dagens nøkkeltall

  • UK (10:30), Handelsbalanse, desember
  • USA (12:00), NFIB-indikatoren, januar
  • USA (16:00), JOLTS, desember¨
  • USA (16:00), Engroslagre, desember
  • USA, Primærvalg i New Hamsphire

Valutakurser

 

Les også:
Asia i dag: - Fanget i en dødsspiral
Swedbank-sjefen sparket
Torkjel (26) kan bli den yngste nordmannen som bestiger det høyeste fjellet på hvert kontinent. Dét skal gi karrieren hans en kickstart

DNtv:

Vil bli verdens beste hundekjører
16 hunder, 50 minusgrader og en ensom vei mot toppen. Amund Kokkvoll ofrer både venner og skolegang for å nå målet om å bli verdens beste hundekjører.
02:57
Publisert:

Vil forene verdens Mac- og pc-brukere
I DNs pitchekonkurranse denne uken møter du Arne Peder Blix fra Friend Software Labs.
01:01
Publisert:
 
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.