Til tross for at Tokyo-børsen tirsdag stupte 5,4 prosent, var det ikke noen tydelig retning nedover i Europa da aksjemarkedene åpnet her. I løpet av formiddagen svingte de viktigste indeksene både opp og ned.

På ettermiddagen var det imidlertid nok en gang røde tall på børsene. Den britiske indeksen FTSE 100 sank 0,9 prosent, mens den tyske DAX-indeksen falt 1,6 prosent.

I Oslo hadde hovedindeksen gått ned 0,9 prosent ved 16-tiden, og da børsene åpnet i New York, pekte pilene nedover også her.

– Det er høy sannsynlighet for en ny korreksjon i prisene, anført av bank- og energiaksjer, sier direktør Lorne Baring fra selskapet B Capital Wealth Management.

Bekymret for banker

Bekymringen for situasjonen til de store europeiske finansselskapene har økt betydelig de siste dagene, og bankaksjene har bidratt til å trekke børsene nedover.

Deutsche Bank hadde tirsdag ettermiddag falt ytterligere 1,2 prosent, i tillegg til nedgangen på 9,5 prosent dagen før. Finansgiganten har vært nødt til å rykke ut og forsikre at den har penger nok til å overholde alle sine gjeldsforpliktelser.

Handelen med aksjer i flere italienske banker ble tirsdag stanset på grunn av store fall. Greske bankaksjer stupte mandag over 24 prosent, og prisene for å forsikre seg mot misligholdt bankgjeld har økt.

Baring frykter at flere banker vil få problemer hvis flere oljeselskaper går konkurs og ikke klarer å tilbakebetale gjelden sin.

– Den kan bli en bølge av mislighold i energisektoren, og det vil skade regnskapsbalansene i banksektoren, sier han.

– Bør drastisk redusere risiko

Avtagende global vekst bidrar til å svekke de økonomiske utsiktene ytterligere.

– Vi anbefaler våre investorer å drastisk redusere risiko og bygge opp beskyttelse, sier Baring.

Det har kommet flere dystre advarsler om verdensøkonomien i det siste, og Owen Callan fra selskapet Cantor Fitzgerald antydet mandag at vi kan være på vei inn i en ny finanskrise.

Listen over risikofaktorer er lang: Kinas økonomiske problemer og fallende valutareserver, svak økonomisk utvikling i andre store utviklingsland, oljeprisfallet, tilstanden til europeiske banker, og rentehevningen i USA før jul. Renteøkningen har hatt stor påvirkning på internasjonale kapitalstrømmer, som den siste tiden har beveget seg ut av flere store u-land.

Også oljeprisen falt tirsdag, og Det internasjonale energibyrået (IEA) kom med en ny rapport som helte kaldt vann i blodet på dem som håper på en snarlig prisoppgang. I stedet konkluderer IEA med at risikoen for nye prisfall på kort sikt har økt. (©NTB)

Følg markedene i DN Direkte

Les også:

- Frykten for «credit crunch» stiger

Frykten rir markedet

Analytiker om mulig oppkjøp: - Nå venter vi spent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Holmenkollmarsjen flyttes - helgens vær har tæret hardt på forholdene i marka

 
Holmenkollmarsjen blir tøffere i år
Se de tøffe bakkene som venter årets deltakere etter at rennet ble flyttet til nasjonalanlegget i Holmenkollen på grunn av dårlige forhold i marka.
01:09
Publisert: