Telenors eierandel i Vimpelcom har utviklet seg til et mareritt. Mobilselskapet er under etterforskning for korrupsjon og hvitvasking i en rekke land, etter å ha kjøpt mobilselskap og -lisenser i det korrupte diktaturet Usbekistan.

Kort tid etter at Sigve Brekke overtok som konsernsjef i Telenor besluttet styret i Telenor at det skal selge alle sine aksjer i selskapet.

Telenor har imidlertid, fire måneder senere, ennå ikke lagt en konkret plan for salget av sin 1/3 eierandel i Vimpelcom.

Det fremgår av selskapets kvartalsrapport som ble fremlagt onsdag morgen.

Frem til en klar salgsplan er på plass, vil Telenor rapportere Vimpelcom-andelen som et såkalt "tilknyttet" selskap i sine regnskaper.

Skrev ned 5,5 mrd.

I tillegg verdsettes Telenors Vimpelcom-aksjer dermed basert på aksjekursen, og Telenor tok derfor totale nedskrivninger på 5,5 milliarder kroner i 2015 som følge av at Vimpelcom-aksjen falt på Nasdaq-børsen i USA. Mesteparten av nedskrivningen, 5,4 milliarder kroner, ble tatt i tredje kvartal, mens Telenor skrev ned ytterligere 166 millioner kroner knyttet til Vimpelcom-aksjene i fjerde kvartal.

 

Vimpelcom-aksjen har falt 27 prosent det seneste året, men er uendret så langt i år. Telenor verdsetter i sine regnskaper Vimpelcom-aksjene nå til 16,7 milliarder kroner.

Telenor inkluderer resultatene i Vimpelcom etterskuddsvis, og har derfor et negativt bidrag på 2,6 milliarder kroner fra Vimpelcom, som i tredje kvartal tok en avsetning på 900 millioner dollar knyttet til blant annet nederlandske og amerikanske myndigheters etterforsking av korrupsjonssaken i forbindelse med usbekiske mobilmarkedet.

 

Les også:

God vekst for Telenor

  - Vimpelcom blir som en liten mygg

 

Usbekistan krever korrupsjonspenger dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.