Førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim har vært stille siden han ble tatt av Transocean-saken, og Økokrim senere frafalt hele ankesaken for lagmannsretten. Onsdag møtte han til seminar på Stortinget, men ville ikke om Transocean-saken. Seminaret dreide seg om flernasjonale selskapers skatteplikt.

- Vi har store utfordringer når det gjelder hvordan vi skal håndtere disse spørsmålene i fremtiden, sa Morten Eriksen.

- Tidligere lå aktivitetene i samme selskap, gjerne lokalisert der aktivitetene foregikk. Nå splittes aktivitetene på flere nærstående selskaper on- og offshore, sier han.

Førstestatsadvokaten viser til utfordringer ved at selskapene etablerer interntransaksjoner og gjennomstrømningsselskaper, samt det digitale markedet. 

- Det er vanvittig komplisert i en stor organisasjon. Det er ikke lett å få oversikt, sier Eriksen.

Han peker på at selskaper for eksempel har kontorbygningene, registreringssted for ansatteselskap, samt kostnadstunge filialer eller datterselskaper i høyskatteland. Mens eierdriftsselskap, konsernspissen og aksjene i morselskapet er i skatteparadiser.

- Dette er fullt mulig i dag, understreker Eriksen.

- Men er det mulig å sikre seg rettighetene, men kvitte seg med pliktene? Særlig skatteplikten, sier Eriksen.

Svaret er ja, ifølge ham. Han mener det er enkelt å splitte rettighetene og pliktene på ulike selskap.

- Det er mulig å sikre seg det beste av to verdener. Dette er en av grunnene til at en del store multinasjonale selskaper ikke betaler skatt i forhold til inntekt, sier Eriksen.

- Et evigvarende problem

Han mener det er enkelt å utmanøvrere skatteplikten gjennom kunstige konstruksjoner.

- En av tre av verdens stater tilbyr selskapsstrukturer som er designet slik at de kan undergrave rettsforholdene i andre stater. Med andre ord, statene er ikke lojale mot hverandre.

Eriksen viser til at 60-70 prosent av global handel foregår innenfor konsern, der det er samme interesser på begge sider av bord.

- Dette er et evigvarende problem i OECD. Veien er fryktelig lang før internprising kan kontrolleres av en myndighet, sier han.

Løsninger

Eriksen la på seminaret blant annet frem forslag om å øke kunnskapen om kunstige arrangementer for å hindre skatteunndragelse, samt be om avklaring av de vanskelige rettslige spørsmålene.

I tillegg vil han foreslå et tiltak for utvidet åpenhet, at man får bedre innsyn i informasjonshindringene og at man får en myndighet til å omgå informasjonshindringene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Arve Juritzen tapte rettssak - må betale 6,5 millioner

- Dine tipp-tipp-ganger-60-oldebarn vil hate deg

Kraftig økning i elektrisitetsprisene

Se DNTV: Trump: - Vi elsker dere, New Hampshire

Trump: -Vi elsker dere, New Hampshire
Donald Trump takket for seieren i New Hampshire. Han gratulerte også Bernie Sanders, men gikk raskt på offensiven og angrep demokratenes vinner i delstaten.
01:05
Publisert: