Fed-sjef Janet Yellen møter denne uken til sin halvårlige høring i Kongressen.  Onsdag er hun i finanskomiteen i Representantenes hus før veien går videre til Senatet torsdag.

I høringen fastslår USAs sentralbanksjef nok en gang at renten gradvis vil settes videre opp. Samtidig medgir hun at markedsuroen de siste ukene kan føre til utsettelser i renteoppgangen.

- Finansielle forhold i USA har i det siste blitt mindre støttende for veksten, sier Fed-Yellen i sitt innledende foredrag i høringen ifølge en manuskript som ble offentliggjort onsdag ettermiddag og som Bloomberg News referer.

- Disse utviklingstrekkene, om de viser seg å vedvare, vil tynge utsiktene for økonomisk aktivitet og arbeidsmarkedet, sier Yellen.

Hevet renten i desember

Den amerikanske styringsrenten ble endret for første gang på syv år i desember ifjor da den ble hevet til intervallet mellom 0,25 og 0,5 prosent. Samtidig signaliserte medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komté (FOMC) at renten ville bli satt opp fire ganger til i løpet av 2016.

Det var imidlertid før uroen for alvor slo inn over verdens finansmarkeder. Siden årsskiftet har det vært en svært turbulent utvikling, blant annet på grunn av bekymring rundt veksten i Kina, de generelle utsiktene for verdensøkonomien, fallende råvarepriser og økt bekymring for tilstanden i flere av de største bankene i Europa.

Prisingen i terminmarkedet for renter indikerer imidlertid at det er svært liten tro på at renten i det hele tatt vil bli satt opp i år.

Les også: Sjeføkonom: Dette kan ikke Yellen unngå

Usikkerhet rundt Kina

I sin innledning trekker Yellen frem at nettopp usikkerheten rundt Kinas økonomiske vekst og valutakursutvikling kan føre til svekkede utsikter for veksten i verden. Samtidig peker hun på at fallet i råvarpriser kan føre til problemer hos råvareeksportører og dermed til syvende og sist være til skade for amerikansk økonomi.

Hun lukker imidlertid ikke døren helt for at den amerikanske styringsrenten kan bli satt ytterligere opp allerede i mars.

- Men selvfølgelig er ikke pengepolitikken på noen forhåndsbestemt bane, understreker hun.

Moderat vekst

I innledningen konstaterer Yellen at veksten i amerikansk økonomi trolig ble på moderate 1,75 prosent ifjor. Veksten ble blant annet begrenset av at den sterke dollaren har gjort amerikanske eksportører mindre konkurransedyktige. Samtidig trekker hun frem at amerikanske husholdninger, som står for en svært stor andel av den økonomiske veksten i verdens største økonomi, har fått et økonomisk løft i form av lavere bensinpriser og en jevn jobbvekst.

- Den pågående jobbveksten og raskere lønnsvekst bør støtte opp om realinntektene og forbruket og global økonomisk vekst bør ta seg opp over tid, støttet av svært støttende pengepolitikk ute, sier Yellen.

Samtidig understreker hun at veksten i amerikansk økonomi ikke vil ta seg opp i raskt tempo.

- FOMC forventer at de økonomiske forholdene vil utvikle seg på en slik måte at renten bare kan økes gradvis, sier Yellen.

Følg markedene på nye DN Investor.

Les også:
Asia i dag: - Fanget i en dødsspiral  
Torkjel (26) kan bli den yngste nordmannen som bestiger det høyeste fjellet på hvert kontinent. Dét skal gi karrieren hans en kickstart
Swedbank-sjefen sparket

DNtv:

Vil bli verdens beste hundekjører
16 hunder, 50 minusgrader og en ensom vei mot toppen. Amund Kokkvoll ofrer både venner og skolegang for å nå målet om å bli verdens beste hundekjører.
02:57
Publisert:

Vil forene verdens Mac- og pc-brukere
I DNs pitchekonkurranse denne uken møter du Arne Peder Blix fra Friend Software Labs.
01:01
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.