Steffen Tøsse Brun (30) har vært aktiv fondssparer siden han var 14 år. Irritasjon over skatten som ble utløst hver gang han skulle bytte fond eller aksjer, gjorde at han har valgt å investere gjennom såkalt fondskonto. Med det nye forslaget til skatteskjerpelse for aksjefondsparing, er motivasjonen for å spare gjennom fondskonto enda større:

  • Alle som sparer i aksjer og aksjefond vil i løpet av to år få ti prosentpoeng høyere skatt på gevinsten enn de som sparer via produktet fondskonto. Det følger av forslaget til skattereform fra regjeringen.
  • Finanskomiteen på Stortinget behandler forslaget og skal avgi innstilling rundt 1. mars.

– Det er jo helt unaturlig og dumt. Jeg skulle investere noen penger for min mor i aksjefond, og hun får da ti prosent høyere skatt på eventuell gevinst enn det jeg gjør, sier Brun, som jobber i programmerer i Statkraft.

En «nobrainer»

Førstelektor Jon Mjølhus ved Høgskolen i Sørøst-Norge lurer på om myndighetene har sett konsekvensene:

– Én av konsekvensene kan nemlig bli at all aksjesparing heretter flyttes over i forsikringsprodukter, også kjent som fondskonto eller investeringskonto. Her vil nemlig skatten bli 22 prosent, mens den blir 32 prosent ved aksjesparing. En «nobrainer» av et skatteråd, skriver Mjølhus i et leserinnlegg i DN.

Årsaken til den store skatteforskjellen er at investeringer gjennom fondskonto defineres som et forsikringsprodukt. DN har tidligere skrevet at fondskonto eller investeringskonto er blitt bankenes favorittprodukt, særlig for sparing til pensjon. Ved å investere i aksjer, renter eller eiendom gjennom en fondskonto kan man bytte fond eller selge aksjer. Skatt utløses først når pengene tas ut av kontoen.

Det er også et forsikrings­element som gjør at når du dør, blir 101 prosent av den gjenstående sparebeholdningen utbetalt til arvingen. Den lille forsikringsbiten gjør at produktet defineres som et forsikringsprodukt – og derfor faller utenfor regjeringens forslag til økt beskatning på utbytte på aksjesparing.

 

 

Siri Meling fra Høyre er saksordfører for innstillingen til skatte­reformen som skal leveres 1. mars. Hun bekrefter at det har vært mange innspill fra fondsnæringen om forskjellen i skatt på aksje­gevinster og rentegevinster/fondskonto.

– Det er flere høringsinstanser som har påpekt uheldige sider ved dette. Så dette er en situasjon som vi absolutt er klar over, sier Meling.

Hun vil ikke si noe om det er aktuelt å endre på forslaget.

– Det er en omfattende sak, og partiene har signalisert at de ønsker en bred enighet, så da jobber vi etter det, sier Meling.

«Uholdbart»

Administrerende direktør Rune Selmar i fondsforvaltningsselskapet Odin Forvaltning har så langt ikke tilbudt fondskonto til sine kunder. Han sier selskapet har tenkt å etablere en fondskonto i samarbeid med Sparebank 1 Liv. Selmar er sterkt kritisk til løsningen som nå ligger på bordet.

– Dette er utilsiktet og uholdbart. Jeg er usikker på hvor lenge man kan ha en situasjon med så stor skatteforskjell. Hvis dette varer, vrir man all sparing over til livselskapene. Og da kan man jo stille seg spørsmålet: Hva har de gjort for å fortjene det?

«Gavepakke »

Daglig leder Agnes Bergo i det uavhengige rådgivingsselskapet Pengedoktoren kaller forslaget fra regjeringen en gavepakke til finansnæringen.

Agnes Bergo i Pengedoktoren kaller forslag en gavepakke til finansnæringen.
Agnes Bergo i Pengedoktoren kaller forslag en gavepakke til finansnæringen. (Foto: Kristine Nyborg)
– De nye skattereglene er en gedigen gavepakke til forsikringsselskaper og banker som selger aksjeinvesteringer gjennom forsikringer. Men finansbransjen gjør selvsagt ingenting gratis. Både forsikringer og administrasjon av fondskontoen koster penger, sier Bergo.

Hun mener både privatsparere og næringslivet taper på det nye forslaget.

– Privatpersoner taper fordi forventet meravkastning på aksjer og aksjefond er redusert- enten ved økt skatt, eller ved økte kostnader i fondskonto. Næringslivet taper fordi aksjesparing blir mindre attraktivt. Myndighetene har altså vedtatt en skatteskjerpelse for dem som investerer i næringslivet, og det i en tid landet skriker etter nye arbeidsplasser, sier Bergo.

LES OGSÅ: Kan stoppes av hestehandel dnPlus  

LES OGSÅ OM:

Nedleggelser i Orkla: Orkla vil legge ned over 50 fabrikker dnPlus

Norske Skog-sjefen: Krangler med revisor dnPlus

Sykehus-rangering: Tar jumboplassen i pasientsikkerhet dnPlus

 

SE PÅ DNTV: De unike bildene av et lyn

Se de unike bildene av lyn
Denne timelapsen fra Den internasjonale romstasjonen gir et unikt blikk på det jordlige fenomenet lyn. Den britiske astronauten Time Peake gjorde opptakene tirsdag denne uken da romstasjonen fløy over Europa og Afrika.
00:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.