Det skulle gi mer sprut i aksjekursen da Aker Solutions ble delt i to selskaper:

  • Nye Aker Solutions ble strømlinjeformet og skulle konsentrere seg om undervannsløsninger til oljefelt, feltdesign og modifikasjon og vedlikehold av oljeplattformer.
  • Alt annet av ymse eiendeler, som skip, eiendom og boreutstyrsvirksomheten, ble lagt i det nye selskapet Akastor.

Kursfall på 60 prosent

Men så kom oljeprisfallet og ødela alt.

Det har resultert i store kutt i bemanningen, lønnsfrys, lønnskutt, omsetningsfall og nå i fjerde kvartal underskudd og null utbytte for 2015.

Siden splitten i slutten av september 2014 har Aker Solutions-aksjen falt over 60 prosent. For Aker, Kjell Inge Røkkes investeringsselskap, betyr det et tap på cirka 4,5 milliarder kroner. Røkkes andel av dette tapet er tre milliarder kroner.

– Aker har vært en del av det norske oljeeventyret siden starten for 50 år siden. Vi vet veldig godt at olje og oljeservice er en syklisk næring med store svingninger i aktivitet og aksjekurser, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker.

– Dagens aksjekurs i Aker Solutions gjenspeiler på ingen måte hva vi ser som potensial i selskapet. Aker Solutions har god underliggende drift, sterk balanse og en solid balanse, sier han.

Bedre enn ventet

Resultatet Aker Solutions leverte fredag viste et driftsunderskudd på 155 millioner kroner og et negativt resultat før skatt på 278 millioner kroner i fjerde kvartal. Men hvis man holder det selskapet definerer som engangskostnader utenfor, noe også analytikere flest gjør, så leverte selskapet et langt bedre resultat enn ventet (se grafikk). Engangspostene utgjorde 636 millioner kroner i kvartalet, hvorav avsetning knyttet til nedbemanning er den største enkeltposten.

Ikke alle analytikere er enig i at restruktureringskostnader er en engangseffekt det skal justeres for.

«Restruktureringskostnader er en konsekvens av for høye vekstforventninger og er en integrert del av å være i en syklisk bransje», skriver DNB Markets i en opp­datering, ifølge TDN Finans.

Slike kostnader kan det uansett komme mer av. Aker Solutions-sjef Luis Araujo sier som han har sagt på hver kvartalspresentasjon det siste året:

– Vi har annonsert de kuttene vi trenger å gjøre. Vi vil trenge dyktige ansatte også når markedet kommer tilbake, men å forutsi når det skjer er ikke lett. Nå er staben tilpasset den ordrereserven vi har.

Bare vent ...

Araujo følger markedet med argusøyne. Når det snur, vil han ikke ha noen mening om. Men at det vil snu og at selskapet da står klar til å høste gevinsten av den omstillingen som er gjort, er han tydelig på:

– Selv om vi har mye motvind nå, så opprettholder vi de underliggende marginene, driften av selskapet er god. Forbedringen av driften blir motvirket av motvinden i markedet. Når markedet kommer tilbake, vil vi ikke bare ta igjen konkurrentene, vi vil gjøre det bedre enn de fleste hvis vi fortsetter med det vi gjør nå.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.