Referansekontraktene for europeisk og amerikansk olje er opp henholdsvis ni og 11 prosent så langt fredag. Prisene har steget særlig mye utover ettermiddagen og kvelden.

Et fat av nordsjøoljen Brent med levering om én måned er akkurat nå opp 2,91 dollar til 32,97 dollar fatet. I løpet av handelen har kontrakten blitt handlet så høyt som 33,26 dollar.

Tilsvarende kontrakt for den amerikanske referanseoljen WTI er opp 3,14 dollar fatet til 29,35 dollar. Tidligere på dagen har den vært handlet så høyt som 29,67 dollar.

Amerikansk olje nådde det laveste nivået på 12 år torsdag kveld da den ble handlet så lavt som 26,12 dollar fatet.

 

Høyere risikoapetitt

I finansmarkedene er det tegn til høyere risikoappetitt fredag kveld, noe som kan være medvirkende årsak til oljeprisoppgangen. Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 stiger rundt 1,3 prosent.

Samtidig faller etterspørselen etter antatt trygge investeringer, som amerikansk statsgjeld og gull. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner, som går omvendt vei av prisen, er opp 0,08 prosentpoeng til 1,75 prosent.

Prisen på gull faller også tilbake fredag kveld. Mens en troy unse av det edle metallet torsdag kveld ble handlet for så mye som 1263 dollar, er prisen akkurat nå 1238 dollar.

 

Færre landrigger i USA

Fredag kveld er det også kommet tall fra USA som viser at antall aktive rigger falt ytterligere tilbake igjen denne uken. Kraftig produksjonsvekst, lavere etterspørselsvekst og en dramatisk strategiendring fra verdens største oljeprodusent Saudi-Arabia, har blitt pekt på som de viktigste årsakene til at oljeprisen har falt rundt 75 prosent siden toppen på 115 dollar fatet sommeren 2014.

I stedet for å kutte oljeproduksjonen har verdens største oljeeksportør Saudi-Arabia valgt å opprettholde sin markedsandel. Dermed er det blitt spekulert i om markedsbalansen først vil bli gjenopprettet etter hvert som amerikanske skiferprodusenter må gi opp etter hvert som oljeprisen faller så lavt at inntektene per produserte fat ikke veier opp for kostnadene.

Amerikanske produsenter har imidlertid vist seg å være mer motstandsdyktige enn antatt. Det siste året har det likevel vært en kraftig nedgang i antall aktive rigger.

I løpet av denne uken ble ytterligere 28 oljerigger tatt ut av aktivitet, viser den ukentlige riggtellingen fra Baker Hughes som ble offentliggjort fredag.

Dette var åttende uke på rad med nedgang i antall aktive rigger, ifølge Financial Times. Det er nå 439 oljerigger i aktivitet, noe som er 617 færre enn på samme tid ifjor.

Inkludert gassrigger er det nå totalt 541 rigger i aktivitet, noe som er 817 færre enn på samme tid ifjor.

«Vi forventer at spesielt fallende amerikansk produksjon vil drive oljeprisene tilbake over 50 dollar per fat innen slutten av året», skrev Commerzbank i en oppdatering fredag ifølge CNBC.

 

Kuttspekulasjoner

Ifølge CNBC kan prisoppgangen fredag også settes i sammenheng med nye håp om produksjonskutt i oljekartellet Opec. Torsdag uttalte Emiratenes oljeminister Suhail bin Mohammed al-Mazrouei at det er i ferd med å bli et slags konsensus i oljekartellet om at det er på tide å diskutere kutt.

Dette er imidlertid langt fra den første uttalelsen om mulige kutt de siste månedene. Blant annet har Russland ved flere anledninger antydet at landet kan gå med på kutt dersom andre store produsenter også kutter.

- Vi tror det er mange falske forhåpninger, sier sjef for råvareanalyse Michael Cohen i Barclays til tv-kanalen fredag.

Han peker på at det har vært flere slike hendelser i løpet av den siste måneden.

- Hver gang vi ser slike overskrifter, resulterer det i en kraftig endring av prisen, sier Cohen.

 


Følg markedene i DN Investor

Les også:

Utelukker ikke nye Aker Solutions-kutt

Avinor skeptisk til flypassasjeravgift

Tobakksgigant: – Frarøvelse av eiendom (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Lise (30) hadde ikke løpt noe særlig før hun løp maraton på sju kontinenter

Lise (30) hadde ikke løpt noe særlig før hun løp maraton på sju kontinenter
Det har vært et eventyr, sier Lise Grønskar, som ved siden av nattevaktjobbing i Dagbladet og deltidsjobb som flyvertinne har brukt 2015 på å løpe i fjellene ved Machu Picchu, over is på Antarktis og gjennom vinbarer i Frankrike.
02:58
Publisert: