"Innen utgangen av februar" har vært refrenget hver gang talspersoner for det italienske oljeselskapet Eni de siste ukene har blitt spurt når Goliat-feltet i Barentshavet skal starte opp. Når har også denne fristen røket.

- Vi er ikke helt i mål ennå, sier Eni-talsmann Andreas Wulff tirsdag.

Nå vil han ikke gi en bestemt ny dato, selv om han lover at oppstart er nært forestående.

Dermed fortsetter Goliat-feltet å bryte fristene.

Opprinnelig skulle feltet kommet i produksjon i fjerde kvartal 2013. Så ble fristen satt til tredje kvartal 2014, før hele seilasen av produksjonsinnretningen fra verftet i Sør-Korea ble utsatt til våren 2015. Da het det at produksjonen skulle komme igang "på sensommeren".

Lover ringvirkninger

Ikke desto mindre kjørte Eni mandag frem en rapport for å beskrive de positive ringvirkningene av utbyggingen.

Rapporten, skrevet av Forskningsinstituttet Norut, lekser opp en rekke lokale effekter.

* Samlet direkte og indirekte sysselsetting i regionen utgjør mellom 440-460 personer.

* 80-85 prosent av dette er i Finnmark, med hovedvekt i Hammerfest. Alta, Hasvik, Måsøy og Nordkapp har også sett sysselsettingseffekt.

*  Regionale leveranser til Eni Norge og Goliatprosjektet utgjør 1,1 – 1,3 milliarder kroner.

*  Årlige drift- og vedlikeholdskostnader for Goliat er beregnet til rundt 1,5 milliarder kroner.

 

Dyrt nok

Ringvirkningene kommer langtfra gratis. Prisen på utbyggingen er nemlig steget fra drøyt 30 milliarder kroner på beslutningstidspunktet i 2009 til nær 50 milliarder kroner nå. I den samme tiden har oljeprisen falt med to tredjedeler og radert bort lønnsomheten i utbyggingen - i alle fall hvis en regner med historiske investeringer i prosjektet.

I tillegg har Eni fått kraftige påpakninger fra Petroleumsdirektoratet, også i form av formelle pålegg. Partner Statoil er også blitt tildelt en spesiell verifikasjonsrolle av Petroleumsdirektoratet.

Ifølge Wulff påvirker ikke de to siste påleggene oppstartstidspunktet direkte.

 

Les også:

Grieg danket ut Goliat dnPlus

Har mast om feil i fire år dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.