Norges Bank kutter styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, til 0,50 prosent, ifølge en melding torsdag.

– Slik vi vurderer utsiktene, kan styringsrenten bli satt ytterligere ned i løpet av året, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i meldingen.

Samtlige 17 økonomer TDN Finans snakket med i forkant ventet at sentralbanken ville sette styringsrenten ned. Flere venter også at renten vil bli satt ytterligere ned i løpet av året.

Styringsrenten har vært på 0,75 prosent siden september ifjor.

- Svakere vekst

Bakteppet for beslutningen er at veksten internasjonalt ser ut til å bli noe lavere enn ventet, og rentene ute har falt, påpeker Norges Bank. Samtidig har utviklingen i norsk økonomi vært svakere enn lagt til grunn, og arbeidsledigheten vil trolig stige noe.

- Den norske pengepolitikken er ekspansiv, men kan ikke fullt ut veie opp for utslagene i produksjon og sysselsetting, sier Olsen på dagens pressekonferanse.

Svekkelsen av kronen har på sin side løftet veksten i konsumprisene, mens lønnsveksten i år ser ut til å bli lavere enn ifjor, ifølge sentralbanken. Etter hvert som virkningene av en svakere krone fases ut, vil prisveksten avta, mener Norges Bank.

-  Vekstutsiktene for norsk økonomi er noe svekket, og vi venter at prisveksten etter hvert vil avta. Styringsrenten settes derfor ned, sier Olsen.

Mindre fare for ustabilitet

Flere økonomer mente at sannsynligheten for et rentekutt torsdag hadde økt siden rentebanen som Norges Bank la frem før jul.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets trodde ikke at en svakere krone og dermed noe høyere kjerneinflasjon ville være nok til å holde renten i ro, og ventet også dagens rentekutt på 0,25 prosentpoeng.

"Oljeprisen er lavere enn ventet. Veksten i norsk økonomi er noe lavere. Forventet lønnsvekst har avtatt. Boligpriser og kreditt vokser litt svakere enn før, slik at faren for finansiell ustabilitet er mindre", skriver Dørum i meglerhusets morgenrapport.

Svar på tiltale

Sjeføkonom Erica Blomgren i SEB skriver på Twitter forut for dagens møte at markedet priset inn 60-70 prosent sannsynlighet for et kutt, og at bunnen i rentebanen sees på 0,25 prosent.

"Spørsmålet er om Norges Bank binder seg til nok et kutt eller signaliserer 80 prosent sjanse for et slikt trekk. Risiko for lavere renter og svakere krone", skriver hun på Twitter.

- Kan bli negativ

Sentralbanksjef Øystein Olsen utelukker imidlertid ikke at renten kan bli negativ, og senker samtidig rentebanen betydelig.

"Lavere renter kan gi økt sårbarhet i det finansielle systemet. Når styringsrenten nærmer seg en nedre grense, øker også usikkerheten om virkningen av pengepolitikken. Det taler nå for å gå mer varsomt fram i rentesettingen. Skulle norsk økonomi bli utsatt for nye store forstyrrelser, vil hovedstyret likevel ikke utelukke at styringsrenten kan bli negativ", heter det i meldingen.

På spørsmål fra DN på pressekonferansen torsdag ønsker ikke sentralbanksjefen å komme med eksempler på hva Norges Bank mener med «nye store forstyrrelser» som kan føre til å sette en negativ rente.

Les også: Dette betyr negativ styringsrente

Norges Bank ser nå en styringsrente på 0,24 prosent i 2016 (tidligere 0,39%), 0,20 prosent i juni 2017 (0,39%), 0,20 prosent i desember 2017 (0,40%), 0,22 prosent i juni 2018 (0,59%), 0,30 prosent i desember 2018 (0,88%), 0,43 prosent i juni 2019 og 0,65 i desember 2019.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Kronen styrkes: - Nå må vi vente en rekyl opp igjen etterpå

Citi: - En krise er underveis. Den kommer nå

Boligprisene skal rett opp - med ett unntak (DN+)

Dersom den nye prognosen slår til skal oljeprisen opp 25 prosent - og deretter opp 20 prosent til
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.