– Dette var skammelig fra morgenen jeg våknet.

Det forklarte en mann i Stavanger tingrett da han fortalte om sitt nattebesøk på en sexklubb i Barcelona nylig. Han var saksøkt av Sparebank 1 SR-Bank, som nektet å betale for kortbetalinger på nesten 200.000 kroner for den natten for to år siden. Mannen sa han ble dopet, og krevde pengene tilbake fra banken.

Nå er dommen klar, og mannen ble trodd.

Sentralt står tolv transaksjoner på mannens kort. Tingrettsdommer Per Christian Arnesen skriver at han finner det bevist at mannen ikke var ved bevissthet – eller at transaksjonene ble gjort av noen andre.

– Han var selvfølgelig veldig fornøyd, og jeg måtte skynde meg å si at det kan være at de anker, sier advokat Pål Minde etter å ha snakket med sin klient fredag før påske.

Grovt uaktsom

– Han trodde egentlig at dette skulle ordne seg da han tok kontakt med banken, for ham virket dette for «far out. Dette har tatt lang tid allerede, og han synes det har vært ubehagelig. Han håper det er over, sier han.

En av kvinnene på klubben er spansk politis hovedvitne i Barcelona. Politidokumenter som ble lagt frem i Stavanger tingrett viser at spansk politi mener det er en organisert liga som har stått bak svindelen på sexklubben. Ifølge advokat Minde har det også vært gjennomført spaning og telefonavlytting.

«Avgjørende for rettens vurdering er politidokumentene fra Spania, og særlig forklaringen fra det beskyttede vitnet om den «modus operandi» som er beskrevet av politiet i Barcelona», skriver dommeren, som finner at rusen ble påført mannen av nattklubben, og at den ikke er selvforskyldt.

Dommeren gir imidlertid banken rett på ett punkt: Kunden har vært grovt uaktsom ved at han tastet kortkoden på en betalingsterminal mens han var omgitt av jenter på et lite rom.

«Dette er i strid med kontoavtalen som (Mannen) har med banken, der det klart fremgår at koden ikke skal brukes under slike forhold at andre lett kan se den», skriver dommeren. Mannen må derfor selv dekke 12.000 kroner av betalingene.

Konkrete bevis

Advokat Minde har nå en lignende sak under oppseiling der en mann sier han ble dopet og svindlet for rundt 200.000 kroner i Polen.

Han mener mannen som besøkte sexklubben i Barcelona tross alt har vært litt heldig:

– I denne saken er vi heldige som har en del konkrete bevis, og får tak i spansk etterforskning som har lykkes. Den mer enn indikerer at det er organisert kriminalitet, og at det skjer i stor stil. Jeg tenker på alle dem som blir utsatt for dette, hvor man ikke klarer å få det. Han er jo heldig i så måte, sier Minde.

– Dette er en svindel som det er vanskelig å få has på.

Advokat Hanne Ringnes Sanne i Sparebank 1 SR-Bank sier de ble litt overrasket.

– Vi må gå litt grundigere gjennom dommen. Vi vet ikke om vi kommer til å anke den ennå, sier hun til DN.

Hun forteller at de også ser at politidokumentene som ble fremlagt har vært viktige i saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen.