Håpet om å få seg et solid fotfeste i det krevende indiske mobilmarkedet, har vært en hodepine for Telenor i årevis.

Den siste tiden har Telenor-sjef Sigve Brekke vært tydelig på at det ikke er gitt at Telenor forblir i India. Bakgrunnen er blant annet at Telenors mobilnett i India ikke er rustet for å håndtere den voldsomme veksten i datatrafikk som ventes å komme i landet.

Derfor trenger Telenor å kjøpe mer kapasitet i mobilnettet, på fagspråket kalt spektrum, enten fra myndighetene eller fra andre aktører. Det kan fort bli for dyrt, mener Telenor-sjefen.

Pragmatisk

- Vi er i India for å tjene penger, sier Sigve Brekke til investorer, analytikere og presse onsdag morgen.

- Vi er avhengig av nytt spektrum i India for å kunne være der på sikt. Vi kan ikke konkurrere med dagens spektrum i dette markedet. Og så må vi få dette til en pris vi kan forvare. Hvis ikke må vi være pragmatiske for å se på andre løsninger, sier Brekke.

Dette tolkes som at Brekke også er åpen for å trekke seg helt ut av India.

Stor nedskrivning

Telenor overrasket markedet med totale nedskrivninger i India med 2,9 milliarder kroner i første kvartal.

På kvartalspresentasjonen ville investorene vite hvilke forutsetninger som lå til grunn for nedskrivningen. Brekke svarte blant annet at det er mye usikkerhet rundt kjøp og salg av spektrum, og at nedskrivningene var fra et forsiktighetshensyn.

- Det er mange «hvis» i India, påpekte Brekke.

Ringer for 11 kr i måneden

Det indiske mobilmarkedet er preget av knalltøff konkurranse og lave inntekter per bruker.

Omsetning per bruker (arpu) falt åtte prosent i første kvartalet til 90 rupi, eller rundt 11 norske kroner. Bakgrunnen er blant annet at indiske mobilkunder ringer stadig mindre, og at dette bare delvis er oppveiet av økt mobildatabruk, ifølge Telenor.

 

Les også:

Luktet korrupsjon – slo alarm flere ganger dnPlus

– Vi har ikke mye tid dnPlus  

Telenor nådde forventningene

Syv tiltak mot nye kriser dnPlus

Investorer begynner å kjøpe oljeservice-aksjer og oljeprisen ser ut til å ha stabilisert seg
Men oljeselskapene fortsetter å kutte for fullt. Det er ingen som tror man kan lene seg tilbake og hvile på laurbærene og la oljeprisen gjøre jobben, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt
02:20
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.