DNB øker tapsavsetningene til inntil seks milliarder kroner i 2016 som følge av det svake offshoremarkedet, ifølge kvartalsrapporten torsdag.

- Vi jobber tett med de kundene som er rammet hardest av oljesmellen. DNB skal være til å stole på også når kontantstrømmen blir krevende og lån skal innfris. De ansatte i DNB legger ned mange viktige arbeidstimer for å få til gode restruktureringsprosesser for kunder og sikre bankens verdier i et krevende marked, sier konsernsjef Rune Bjerke i DNB i en melding torsdag.

Tapene i 2017 ventes holde samme nivå som i 2016, mens lavere tapsnivåer ventes i 2018, varsler banken.

Dobling

Til sammenligning opplyste DNB i presentasjonsmaterialet fra kapitalmarkedsdagen i november at tapene i 2015 var under tre milliarder kroner.

Selskapet sa også at det i perioden 2016-2018 skulle være rundt normaliserte nivåer, men at timingen var usikker, skriver TDN Finans.

Normaliserte nivåer var da rundt 19 basispunkter av totalt engasjement ved mislighold (EAD).'

På dagens kvartalspresentasjon bekrefter finansdirektør Bjørn Erik Næss at banken venter tapene å vokse med flere milliarder.

- Vi hadde en guiding som tilsa 4-4,5 milliarder i 2016-2018, og det har vi nå justert opp til inntil 6 milliarder per år, som inkluderer både individuelle og gruppenedskrivinger, i 2016-2017, sier Næss, ifølge TDN Finans.

- Forverring

DNB påpeker at det fortsetter å være utfordrende for offshore servicefartøy og riggsektoren, og at det er negativ migrasjon.

«Forverring av offshore-markedene har resultert i negativ migrasjon, primært innenfor offshore servicefartøy- og riggporteføljer», skriver DNB i presentasjonsmaterialet torsdag, ifølge TDN Finans.

Banken opplyser at det er usikkerhet knyttet til verdien av offshore servicefartøy og rigg.

Forventet engasjement ved mislighold (EAD) i DNBs oljerelaterte portefølje utgjør 155 milliarder kroner. Av dette utgjør offshore servicefartøy og rigg 2,2 prosent av DNBs totale EAD.

Svakere resultater

DNB-konsernet leverer betydelig lavere resultater i årets tre første måneder, sammenlignet med samme periode ifjor.

Resultat før skatt var på 6,764 milliarder kroner, som imidlertid er noe bedre enn ventet.

Tapsavsetningene mer enn doblet seg til omlag 1,2 milliarder kroner i årets tre første måneder, mot samme periode ifjor. Avsetningene var imidlertid ventet til rundt 1,3 milliarder kroner.

"Over halvparten av nedskrivningene er gruppenedskrivninger, som påvirkes av mindre positive utsikter for norsk økonomi og negativ utvikling i enkelte sektorer. Individuelle nedskrivninger på utlån var på linje med fjoråret. Porteføljen med tapsutsatte engasjementer økte med 1 milliard kroner fra 2015", heter det i kvartalsrapporten.

Solid kjernekapital

Den rene kjernekapitaldekningen var på 15,2 prosent ved utgangen av kvartalet.

- Dette er et svært solid resultat som vi godt fornøyde med. Og for første gang ser vi 15-tallet på den rene kjernekapitaldekningen vår. Det er en milepæl i arbeidet med å gjøre DNB til en av verdens mest solide banker, sier Bjerke.

Ved utgangen av første kvartal 2016 venter analytikerne at DNB vil rapportere en ren kjernekapitaldekning på 14,7 prosent, varierende mellom 14,3 og 15,2 prosent.

* Estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Pyramidespill på kinesisk: Vilt pengeforbruk og pene ansatte

Unilever-sjefen: Bli grønn eller dø ut som dinosauren

Federal Reserve endrer ikke styringsrenten

Flest unge som ikke sjekker selvangivelsen  

Se DNtv:
Mener sjokk brer seg raskere
Kriser og rystelser i en del av verden brer seg nå mye raskere gjennom hele verdensøkonomien enn før, mener Davos-veteran og DNB-sjef Rune Bjerke under den norske deltagermiddagen i alpebyen.
01:28
Publisert:

Slik blir den nye terminalen på Gardermoen
Om et år kan du ankomme nye terminal nord på Gardermoen. Bygget preges av moderne arkitektur og nye tanker for hvordan samme terminalbygg kan brukes for både innenlands- og utenlandspassasjerer.
01:51
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.