Aker- og Kjell Inge Røkke-dominerte Det norske oljeselskap leverer noe svakere enn ventet i årets første måneder, der resultatet er en halvering fra samme periode ifjor. Oljeprisfallet bidrar til utviklingen.

- Kvartalet er preget av stabil drift med høy produksjonseffektivitet, god fremdrift på utbyggingsprosjektene våre, oppstart av borekampanje på Askja/Krafla og to nye oppkjøp som øker ressursgrunnlaget i selskapet», sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i dagens melding.

Barberte marginer

Det norske fikk et resultat før skatt, av- og nedskrivninger (ebitda) på 129 milloner dollar i første kvartal, sammenlignet med 261 millioner dollar i samme periode 2015.

Ebitda-resultatet var på forhånd ventet til 137 millioner dollar, ifølge TDN Finans. Produksjonen i første kvartal var på 60,6 tusen fat oljeekvivalenter per dag, der gjennomsnittlig realisert oljepris var 37 dollar fatet.

Det norske opprettholder en produksjonsguiding på 50-60 tusen fat oljeekvivalenter per dag i 2016, fremgår det av presentasjonsmaterialet. Driftsinvesteringene (capex) anslås til 925-975 millioner dollar, og produksjonskostnadene til 8-9 dollar per fat basert på en dollarkurs på 8,8 kroner.

Skal under 40 dollar

Selskapet har iverksatt en rekke kostnadstiltak over samtlige virksomhetsområder - oversett av toppsjef Karl Johny Hersvik.

"Ambisjonen er å sanksjonere nye prosjekter til en break-even-pris på under 40 dollar fatet på selvstendig basis", heter det.

Det norske ser allerede forbedringer, med blant annet ekstremt god boreutvikling på Alvheim og Ivar Aasen, ifølge selskapet. Fremover vil Det norske teste en ny leveringsmodell for tilkobling under vann på Alvheim-feltet.

Enige med bankene

Det norske hadde ved periodens utløp en netto rentebærende gjeld på rundt 2,6 milliarder dollar, opp fra omlag 2,0 milliarder dollar på samme tidspunkt ifjor. Selskapet har samtdiig en tilgjengelig likviditet på 1,23 milliarder dollar.

Etter kvartalets utløp av Det norske lykkes å få lempelser i sine banklånevilkår, fremgår det av kvartalsrapporten. Selskapet fortsetter samtalene med sine obligasjonseiere.

"Bankkonsortiet i selskapets reservebaserte lånefasilitet ("RBL") på 3,0 milliarder dollar og rullerende kredittfasilitet ("RCF") på 550 millionerdollar har gått med på en lemping av vilkårene ut 2019", heter det.

Iht. plan

Hovedaktivitetene i Ivar Aasen-prosjektet holder fastlagt plan både på tid og kostnad frem mot første olje i fjerde kvartal 2016, mens Johan Sverdrup går som planlagt frem mot produksjonsstart i fjerde kvartal i 2019, påpeker selskapet.

Operatøren Statoil anslår at Johan Sverdrup fase 1 nå har en balansepris på under 30 dollar per fat, fremgår det videre.

I mars annonserte Det norske en avtale om å overta Noreco's norske lisensportefølje, bestående av syv lisenser på norsk kontinentalsokkel, inklusive en 20 prosents andel i Gotha-funnet i Barentshavet.

I april annonserte Det norske en avtale med Centrica Resources Norge om å overta selskapets lisensandeler i funnene Frigg Gamma Delta og Rind.

Det norske tok en nedskrivning på 38 millioner dollar i første kvartal, primært relatert til teknisk goodwill som oppstod i forbindelse med oppkjøpet av Marathon Oil Norge. Nedskrivningen skyldes hovedsakelig fallende forwardpriser for olje sammenlignet med forrige kvartal.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Pyramidespill på kinesisk: Vilt pengeforbruk og pene ansatte

Unilever-sjefen: Bli grønn eller dø ut som dinosauren

Flest unge som ikke sjekker selvangivelsen  

Se DNtv:
Slik blir den nye terminalen på Gardermoen
Om et år kan du ankomme nye terminal nord på Gardermoen. Bygget preges av moderne arkitektur og nye tanker for hvordan samme terminalbygg kan brukes for både innenlands- og utenlandspassasjerer.
01:51
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.