Oljefondet gir bonus på opptil 200 prosent, det dobbelte av hva EU-regler anbefaler.

DN skrev fredag at Norges Banks hovedstyre ga grønt lys til bonusordningen ifjor, ifølge protokollen fra hovedstyret. Flesteparten av de ansatte som kan få 200 prosent bonus, jobber utenfor Norge.

– Det er ikke aktuelt å innføre EU-direktivet for våre ansatte i New York og Singapore eller Shanghai. Fordi Storbritannia ikke ønsker å innføre dette direktivet, gjelder tilsvarende der. Vi må forholde oss til de lokale arbeidsmarkedene der vi er, sier sjef Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet.

Slyngstad svarte på spørsmål om bonus fra medlemmer av Stortingets finanskomité i forbindelse med en høring om den siste stortingsmeldingen om Oljefondet fredag.

Lite bonus i Oslo

Maksimalt 100 personer kan få bonus på inntil 200 prosent. Per i dag er det 66 ansatte som har mulighet til å få denne bonusen. 35 av disse fikk ifjor bonus på over 100 prosent. Kun 11 av 66 Oljefond-ansatte jobber i Oslo, opplyste Slyngstad.

Før 200-prosentgrensen ble innført ifjor, lå bonusgrensen i Oljefondet på 300 prosent.

– Det var i praksis så få personer at det ikke var noen endring fra 300 til 200 prosent, sier Slyngstad.

– Er 200-prosentgrensen problematisk for rekrutteringen?

– Etter min oppfatning har det vært mulig å ha disse reglene uten at det i vesentlig grad har påvirket vår mulighet til å rekruttere eller behold personer, svarer Slyngstad.

EU-reglene anbefaler at bonus maksimalt bør utgjøre 100 prosent av fastlønnen, men åpner for unntak og bonus på opptil 200 prosent av fastlønn.

Musikalsk

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener bonus må til for å tiltrekke seg de beste hodene.

– Dette er et virkemiddel for ansatte ned i organisasjonen, som handler om å kunne rekruttere medarbeidere fortrinnsvis i utlandet. Fondet skal ikke være lønnsledende, men vi må samtidig tilby konkurransedyktige betingelser, sier Jensen til DN og legger til:

– Oljefondet har strammet inn praksisen, ikke minst i Oslo. Det fremstår som betydelig mer musikalsk enn det ellers ville gjort, sier Jensen.

– Så bonus er greit så lenge forvalterne jobber utenfor Norge?

– Det må ligge en viss fleksibilitet i et fond som er så stort og som investerer globalt, og som har kontorer utenfor Norges grenser. Det tror jeg alle forstår. Men det er viktig at vi i Norge ut fra Oslo-perspektivet, har en edruelig lønnspolitikk, svarer Jensen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen, som også er styreleder i Norges Banks hovedstyre, påpeker at sjefene i fondet har fastlønn.

– Personene som styrer det meste av risikotagningen i fondet er på fastlønn. Hovedstyrets vedtak innebærer en øvre grense på 200 prosent, en innstramning sammenlignet med mulighets­området tidligere, sier Olsen.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.