Det forsterker tilbudsoverskuddet i det globale oljemarkedet, og bidro til å tynge oljerelaterte aksjer på Oslo Børs.

- Det er ikke helt unaturlig at oljeaksjer faller, tatt i betraktning oppgangen de siste to-tre ukene, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets til TDN Finans.

Brent 1. posisjon, som fra og med mandag var juli-kontrakten, ble handlet for 46,20 dollar per fat ved stengetid på børsen mandag, ned 1,17 dollar fra fredag, da juli-kontrakten falt 40 cent til 47,37 dollar per fat.

Commerzbank viser til høyere eksporttall fra Opec, og spesielt Iran og Irak, som bakgrunn for svekkelsen i oljeprisene. Den høyere Opec-eksporten kommer til tross for lavere produksjon i Kuwait, Nigeria og Venezuela.

«Når det er sagt, har produksjonskuttene fra de landene ikke vært frivillige og er lite trolig varige, med unntak av Venezuela», skriver Commerzbank.

Akastor la frem kvartalstall for første kvartal mandag, som viste negativ ebitda.

- Den som trodde nedturen innen oljeservice skulle bli kortvarig, må kanskje tenke om igjen. Tallene fra Akastor viser klar nedgang i aktiviteten, og ikke minst i resultatet. De taper penger på driften, og da er du i trøbbel. Dette er en påminnelse om at sektoren fremdeles kan ha tøffe tider foran seg, sier Tunaal.

Akastor endte ned 3,6 prosent på lav omsetning.

Både DNO og Aker Solutions fikk en korreksjon mandag, etter å ha steget til dels kraftig siste måned.

- Hvis Akastor kommer til å slite, kommer Aker Solutions til å slite også. De påvirkes av de samme driverne, sier Tunaal.

Analysesjef Frederik Lunde i Carnegie mener nedturen i oljeserviceaksjer skyldes oljepris og ikke at fusjonen mellom Halliburton og Baker Hughes ble avlyst. Videre nevner han at det kan være en forsinket reaksjon etter at flere oljeservice-selskaper la frem resultater forrige uke.

Aker Solutions var ned 4,9 prosent.

Sjømatselskaper hentet seg noe opp på Oslo Børs mandag. Marine Harvest steg 1,9 prosent. Tunaal påpeker at det er helt normalt at olje- og oppdrettssektoren beveger seg i motsatt retning på børsen.

- Sjømataksjer tjener på svakere krone, men hvis oljeprisen går opp, styrker kronen seg, sier han.

- Viktig uke

På makrofronten denne uken er det knyttet spenning til amerikanske arbeidsmarkedstall, som kommer fredag.

- Det blir en viktig uke på makrofronten. Det var rentemøte i den japanske sentralbanken forrige uke, der det ikke skjedde noe, hvilket for så vidt var en liten overraskelse. Det har definitivt vært med på å styrke yen og gjort at Nikkei-indeksen falt i dag tidlig. Denne uken er PMI og amerikanske arbeidsmarkedstall klart mest spennende, sier Tunaal.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,8 prosent til 601,41 poeng, omsatt for 2,238 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.