Det var bred nedgang på Oslo Børs tirsdag, i likhet med de fleste børsene i Europa. Oljerelaterte trakk mest ned i Oslo, mens Rec Silicon og Orkla var blant få aksjer som steg.

JP Morgan skriver at oppsvinget i aksjemarkedet den senere tiden ser ut til å bremse opp. Meglerhuset viser til svake PMI-tall, nedskalering av ståletterspørsel fra Kina og at sesongeffekter fra april har stått for mye av momentet. I tillegg er tiden med positive markedsreaksjoner på sentralbankers tiltak sannsynligvis over, heter det.

Oljeprisen falt utover dagen tirdag. Statoil ble mest omsatt og endte ned 2,5 prosent.

Tror Statoil har planene klare

Statoil meldte tirsdag morgen at de hadde inngått en avtale med Lundin Petroleum hvor de i bytte mot 68 millioner dollar og deres andel på 15 prosent i Edvard Grieg-feltet øker sin aksjepost i Lundin til 20,1 prosent, fra dagens 11,9 prosent.

- Lundin får kjøpe Edvard Grieg til noe rabattert pris. Vi kommer til å revidere opp rating og kursmål på Lundin etter dette, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto til TDN Finans.

25 prosent eierandel er neste flaggegrense for Statoil. Omdal tror Statoil vil kjøpe mer av selskapet.

- Dersom Statoil kjøper seg opp til rett under 25 prosent og får til en avtale med Lundin-familien, som eier 27 prosent, kan de komme over 50 prosent eierandel. Jeg tror det er Statoils intensjon å øke videre, selv om de har uttalt at det ikke er slik, sier Omdal.

Storeier Ian Lundin i Lundin Petroleum sier tirsdag til Nyhetsbyrån Direkt at selskapet ikke er til salgs. Konsernsjef Alex Schneiter sier til nyhetsbyrået at Statoil ikke har til hensikt å spille en mer aktiv rolle i selskapet, og legger til at han er veldig fornøyd med utfallet.

Omdal i Pareto mener Lundins feltandeler, særlig i Johan Sverdrup, er «unike». Omdal påpeker også at det var viktig å oppnå eierandel over 20 prosent, siden Statoil da kan bokføre sin andel av Lundins reserver og produksjon.

Brent-oljeprisen falt tirsdag ettermiddag 2,2 prosent til 44,8 dollar fatet.

- Når det ikke ble noe av produksjonsfrysen, er vår forventning at Saudi-Arabia som vanlig vil øke sin daglige produksjon frem mot sommeren, sier Omdal.

IEA venter også en økning på en halv million fat dagen fra Opec frem til tredje kvartal.

Venter balanse i Q3

- Det er på linje med det vi venter. Men selv med 33 millioner Opec-fat per dag ser markedet ut til å gå mot balanse allerede i tredje kvartal. Det er økt enighet om at prisen må over 50-60 dollar før selskaper utenfor Opec begynner å øke investeringene. Det har med gjeldssituasjonen å gjøre, samt normal tidsforsinkelse mellom høyere oljepris og endrede budsjetter. Typisk er det seks måneders «lag» for de større selskapene, sier Omdal.

Pareto tror på mellom 50 og 60 dollar fatet i andre halvår, men utelukker ikke en pust i bakken i begynnelsen av mai.

- I normale år har vi ofte sett en pause eller korreksjon i denne perioden, sier Omdal.

India har nå gått forbi Kina hva gjelder prosentvis vekst i oljeetterspørsel, viser de nyeste tallene fra IEA. Ser man på antall fat er det fremdeles et stykke igjen.

- I løpet av de neste ti årene kan man vente at India vil gå forbi Kina som viktigste vekstmotor for oljeetterspørselen. India har nådd en terskel der land historisk sett har hatt veldig vekst i etterspørsel, påpeker analytikeren.

Pareto venter 50 dollar fatet i tredje kvartal, 55 i fjerde kvartal, 60 neste år og 70 dollar pr fat på lengre sikt.

- Foreløpig beholder vi de anslagene, men risikoen er på oppsiden, og vi kan se 60-tallet allerede i sommer, sier Omdal.

Trakk motsatt vei

Orkla og Rec Silicon utmerket seg i positiv retning tirsdag. Orkla-analytikere mener Orklas kvartalsresultat var omtrent som ventet, og analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie omtaler rapporten som «helt grei»

- Det var veldig bra i Orkla Foods, men litt skuffende i Orkla Care. Samtidig tror jeg Care skal bli bedre utover året, sier han til TDN Finans.

Orkla-aksjen steg 0,6 prosent, samtidig som markedet samlet er ned godt over én prosent.

- Det var ikke de helt store overraskelsene i rapporten og lite endringer i synspunkt og estimater. Reaksjonen på børsen er slik sett helt greit, sier Carnegie-analytikeren.

Pareto Securities viser til at justert ebit var på linje med konsensus, men svakere inntjening innen BCG var blitt motvirket av sterkere inntekter fra Hydro Power.

«Alt i alt er det et noe svakere underliggende rapport enn konsensus i vår syn», skriver meglerhuset i en oppdatering.

DNB Markets mener rapporten var positiv for Orkla, og mener det underliggende resultatet var på linje med forventingene.

- Vi venter begrensede endringer til EBIT-konsensus som følge av rapporten og venter konsensus 2016-EPS opp -5-10 prosent på bedre enn ventet resultatet fra JV», skriver analytiker Ole Martin Westgaard i DNB Markets i en oppdatering tirsdag.

Positiv til oppkjøp

Rasch-Olsen sier oppkjøpet av malerkostprodusenten Harris, som også ble kunngjort i dag, var litt uventet. Han tror imidlertid det kan være et smart trekk.

- Dette er i UK og dermed litt utenfor Orklas kjerneområde. Samtidig tenker jeg at Orkla kan få veldig mye ut av oppkjøpet gjennom det de allerede har i Jordan. De kan skape en mer slagkraftig enhet som de heller kan selge på et senere tidspunkt hvis de ønsker, sier Rasch-Olsen.

Pareto ser synergier med den nåværende Jordan-virksomheten innen Orkla Home Care, og estimerer at Harris vil gi et bidrag på bunnlinjen på 0,03 kroner per aksje.

Rec Silicon-aksjen steg 1,9 prosent etter at selskapet la frem ebitda for første kvartal på linje med analytikernes forventninger, og varslet at de starter opp igjen produksjonen av polysilisum ved Moses Lake-anlegget i USA.

Pareto Securities skriver i en oppdatering at det virker som Rec har sikret seg god markedstilgang utenfor Kina.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,48 prosent til 592,60 poeng, omsatt for 3,713 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.