– For det første raker ikke det deg. Dette har irritert meg ganske mye: Hvorfor i all verden skal jeg svare på det overfor deg?

Slik reagerer den norske fotballagenten på telefon fra Uruguay når DN spør om Ainoa Business Corporation, selskapet hans i Panama som ble opprettet i 2012. Hverken navnet til Terje Liverød eller eierskapet hans har vært synlig for andre enn de innvidde – før det dukket opp i Panama Papers-databasen denne uken.

Offshore-fotball

Liverød er dermed ytterligere en aktør i internasjonal fotball som har opprettet et godt skjult selskap i Panama ved hjelp av advokatkontoret Mossack Fonseca.

Navngitte Fifa-topper, stjernespilleren Lionel Messi, den spanske storklubben Real Sociedad og selskaper med tilknytning til agenten Rune Hauge er blant funnene i Panama Papers som har vist at internasjonal fotballbusiness i økende grad har flyttet offshore – og over til såkalte skatteparadiser.

Liverød trakk i trådene da fotballikonet Diego Maradona besøkte Norge i 2007. Her fra et møte i Buenos Aires (Foto: Helge Mikalsen/VG/NTB Scanpix)
Liverød trakk i trådene da fotballikonet Diego Maradona besøkte Norge i 2007. Her fra et møte i Buenos Aires (Foto: Helge Mikalsen/VG/NTB Scanpix) (Foto: VG)
– I mitt voksne liv har jeg bodd tre år i Norge. Jeg bor i Uruguay. Det er blitt sånn nå at alt som har med Panama å gjøre, gjør at man blir ansett som kjeltring, sier Liverød.

Navnet hans har figurert i norsk fotball i en årrekke. Liverød var en relativt talentfull spiller i barndomsklubben Sandefjord BK, før han spilte for klubber i Danmark i noen år. Han er utdannet siviløkonom og har de siste tyve årene vært mest forbundet med Sør-Amerika og Tyskland. Norske medier har ofte brukt Liverød som ekspert på søramerikansk fotball, og han tar seg gjerne tid til å uttale seg om situasjonen i norsk fotball, som han mener er bedrøvelig. Da fotballikonet Diego Maradona var på norgesbesøk i 2007, trakk Liverød i trådene.

Lyttet til advokaten

Ifølge Liverød var det advokatfirmaet han bruker i Uruguay som anbefalte ham å etablere selskapet i Panama, noe han i dag mener ikke var et godt råd.

I Panamas selskapsregister fremstår selskapet fremdeles som aktivt, men Liverød sier at det ble gjennomført en formell avvikling av selskapet 25. februar i år, uavhengig av Panama Papers.

Som talentspeider for den tyske klubben Schalke 04 skal Liverød ha vært i befatning med det brasilianske talentet Rafinha, som i dag spiller i mesterklubben Bayern München. (Foto: AFP/NTB Scanpix)
Som talentspeider for den tyske klubben Schalke 04 skal Liverød ha vært i befatning med det brasilianske talentet Rafinha, som i dag spiller i mesterklubben Bayern München. (Foto: AFP/NTB Scanpix) (Foto: Afp)
Hensikten var å bruke Ainoa Business Corporation som et holdingselskap.

– Hva var fordelen med det?

– Egentlig ingenting, det var derfor jeg avviklet det. Null fordel. Det kostet meg bare penger, sier Liverød i dag.

Oppdaget stjerner

Som talentspeider for den tyske klubben Schalke 04 skal Liverød ha vært i befatning med det brasilianske talentet Rafinha, som i dag spiller i mesterklubben Bayern München.

Han oppdaget også stjernespilleren Claudio Pizarro før han reiste til Europa. Med 85 landskamper og flere titler med Bayern München regnes Pizarro som en av tidenes beste spillere fra Peru.

I Norge er han trolig mest kjent for at han i 2005 brakte de uruguayanske spillerne Sebastian Eguren og Alejandro Lago til Rosenborg. Spillerne ble aldri noen suksess i Norge, men Eguren gjorde senere suksess i andre land og spilte blant annet semifinale for Uruguay i VM 2010.

«Ikke forbudt»

Storklubber er i dag ofte eid av internasjonale, private investorer med lite transparente disposisjoner. Spilleroverganger for flere milliarder kroner i året skjer som regel uten offentlig innsyn i prosessene. Internasjonal fotball er blitt et stadig mer lukket pengesystem, på mange nivåer.

Liverød mener alt som har hatt med Panama å gjøre nå blir mistenkeliggjort, ofte uten grunn.

– Man har ikke gjort noe ulovlig, straffbart, ikke forsøkt å holdt noe skjult, sier han.

– Å holde det skjult, har du jo gjort? Hvis jeg går til Panamas selskapsregister kan jeg ikke finne navnet ditt knyttet til selskapet?

– Det har ikke vært forbudt, svarer Liverød.

I Norge er Terje Liverød trolig mest kjent for at han i 2005 brakte de uruguayanske spillerne Sebastian Eguren (over) og Alejandro Lago til Rosenborg. Foto: AFP/
I Norge er Terje Liverød trolig mest kjent for at han i 2005 brakte de uruguayanske spillerne Sebastian Eguren (over) og Alejandro Lago til Rosenborg. Foto: AFP/ (Foto: NTB scanpix)
– Her må man se ting litt i historisk perspektiv. I Uruguay var det for inntil tre år siden vanlig at aksjonærene ikke fremgikk i såkalte S.A.-er – anonyme selskaper – men det ble forbudt etter en lovendring. Da regelverket ble endret, var det da helt vanlig i Uruguay å registrere aksjer i et tredje selskap.

Selskapsdokumenter fra Panama knytter Liverøds selskap Ainoa til to andre Panama-selskaper – Dubro Limited S.A. og Aliator S.A., som er oppført med signaturrett for Ainoa. Disse to selskapene er igjen koblet til to andre Panama-selskaper: Cheswick Inc og Eastshore Inc, hvor to personer har signaturrett: Marta Edghill og Katia Solano. Begge er ansatt i advokatkontoret Mossack Fonseca.

Liverød oppdaget Claudio Pizarro før han reiste til Europa, og, som med 85 landskamper og flere titler med Bayern München regnes som en av tidenes beste spillere fra Peru. (Foto: AFP/NTB Scanpix)
Liverød oppdaget Claudio Pizarro før han reiste til Europa, og, som med 85 landskamper og flere titler med Bayern München regnes som en av tidenes beste spillere fra Peru. (Foto: AFP/NTB Scanpix) (Foto: Afp)
– Hva gjelder de sistnevnte selskaper kjenner jeg ikke noe til de, det må enten være gale opplysninger eller må ha med interne selskaper i Mossack Fonseca å gjøre, sier Liverød.

«Ingen aktivitet»

Liverød sier at det ikke vært noen som helst aktivitet i hans Panama-selskap.

– Det har ikke hatt bankkonto, ikke mottatt penger og ikke overført penger. Det har hatt null aktivitet, sier Liverød.

Panama-selskapet skal ha vært registrert som innehaver av aksjer i to selskaper. Ifølge Liverød er eierskapet opplyst om i Uruguay etter avviklingen av Ainoa.

– Det har vært opplyst i Uruguay at det var innehaver av aksjer i to selskaper. Det har ikke vært hemmeligholdt, sier Liverød.

 

LES OGSÅ OM:

Dramatisk fall presser prisene: Rekordfå boliger til salgs dnPlus  (+)

Leger sier de jobber 924 årsverk gratis dnPlus (+)

Selvaag-brødrene rydder opp: - Kan krangle så busta fyker dnPlus (+)

Torgrim Eggen om kulturforlagenes erotiske harrytur: Dirty business dnPlus (+)

 

SE PÅ DNTV:

Smeller ansiktet i asfalten i 55 kilometer i timen
Martin Hoff ble fraktet bort til flere dager på sykehuset etter det fæle fallet i Skien. Halvannen uke senere er oppsummeringen at han hadde griseflaks.
01:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.