To nye Telenor-direktører har onsdag takket nei til å delta i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitees høring om Telenor og Vimpelcom-saken fredag.

Hverken tidligere finansdirektør Richard Olav Aa eller tidligere juridisk direktør Pål Wien Espen i Telenor vil stille i høringen.

De to ble i november ifjor fristilt under selskapets interne gransking, og de sluttet i selskapet da resultatet av granskingen ble offentliggjort den 29. april.

Tidligere er det kjent at også Telenor-direktør Ole Bjørn Sjulstad har takket nei til høringen.

Les mer: Stiller ikke til høring i Stortinget  

Mener ledelsen må svare

Pål Wien Espen skriver i en melding at han takker nei til invitasjonen av formelle og prinsipielle grunner. Han mener det er styret og konsernsjef som skal svare omverdenen.

"Det er derfor ikke riktig at jeg som tidligere, underordnet ansatt i Telenor, deltar i høringen. Jeg har dessuten ikke deltatt i eiermøter, jeg har aldri deltatt i møter med nåværende eller tidligere statsråd, jeg har aldri drøftet statens eierskapsutøvelse med departementet og jeg har kun vært rådgiver for styret og konsernsjefen i denne saken", skriver Espen.

Han sier han har belyst saken både overfor etterforskende myndigheter og Deloitte, som har gransket Vimpelcom-eierkskapet på oppdrag fra Telenor.

"Dette handler fra min side verken om hemmelighold, eller om å ikke ville bidra til å opplyse saken. Jeg har på alle måter sørget for at Telenor har bistått etterforskende myndigheter på en god måte, noe selskapet også er blitt berømmet for", skriver Espen.

Diskusjoner

Richard Olav Aa har i en epost onsdag orientert komiteen om sin beslutning.

"Som varslet har jeg vurdert videre spørsmålet om å delta i høringen. Basert på en samlet vurdering av situasjonen har jeg konkludert med å takke nei til invitasjonen om å delta i høringen", skriver Aa til komiteen.

Han understreker at han har gitt Telenors granskere Deloitte en "grundig forklaring".

Les om Deloittes Telenor-gransking her.

Det fremgår også at det har vært diskusjoner mellom Aa og komiteen om deltagelsen i flere runder tirsdag og onsdag denne uken.

I en henvendelse til komiteen tidligere denne uken, skrev Aa at han var innstilt på å delta i høringen, men at han hadde visse forbehold:

"Jeg må avklare med Telenor ASA visse forhold rundt konfidensialitet i forkant av høringen. Dette har jeg tatt opp med Telenor ASA. Jeg legger til grunn at Telenor avklare dette forut for høringen".

Disse kommer

Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas skrev i en epost til komiteen mandag kveld at han vil delta i høringen.

Baksaas innrømmet ifjor høst at han ikke fortalte alt under forrige høring i saken.

Les mer: Glad han ikke fortalte alt

Disse har også takket ja til å komme i høring på fredag:

  • Telenor-sjef Sigve Brekke
  • Telenor-styreleder Gunn Wærsted
  • Tidligere Telenor-styreleder Svein Aaser
  • Næringsminister Monica Mæland
  • Tidligere næringsminister Trond Giske
  • Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder
  • Ingebret Hisdal og Anne Helsingeng fra Deloitte, som har gransket Telenor
  • Generalsekretær i Transparency International Guro Slettmark

Ville ikke stilt

Erfarne næringslivstopper som Inge K. Hansen, Egil Myklebust og Eivind Reiten gikk tidligere denne uken ut med knallhard kritikk mot kontrollkomitéleder Martin Kolberg.

«Poenget Martin Kolberg ikke tar på alvor, er at han som leder av kontrollkomiteen har institusjonalisert en praksis der komiteen inntar rollen både som etterforsker, aktor og dommer, slik Tetzschner påpeker», skrev Inge Hansen i et debattinnlegg i dagens DN.

Han ville ikke stilt til komitehøring:

– Jeg ville gitt all informasjon til eieren, statsråden. Jeg ville syntes det var uryddig å forholde seg til komiteen. For det er en veldig klar rolledeling mellom ledelse, styre og eier. Martin Kolberg skaper usikkerhet om det statlige eierskapet, en modell som jeg mener det er grunn til å forsvare og hegne om, sa Hansen.

DN kommer tilbake med mer.

LES OGSÅ:

Stiller ikke til høring i Stortinget

Veteraner mot Kolberg dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.