Prisen på Nordsjøolje - Brent 1. posisjon, som er juli-kontrakten - ble onsdag ettermiddag handlet for 49,37 dollar pr fat.

Dette mot om lag 48,70 dollar pr fat da Oslo Børs stengte tirsdag.

Nye tilbudstall

Oljeprisene styrket seg tirsdag etter tegn til lavere tilgang på olje fra Nigeria og ikke-Opec-land.

Tirsdag kveld kom dessuten uketall for oljelagrene i USA, som viste uventet sterk nedgang. Bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) meldte at lagrene falt med 5,14 millioner fat i løpet av uken frem til 20. mai.

Onsdag ettermiddag viste tall fra USAs energiinformasjonsbyrået (EIA) at oljelagrene falt med 4,2 millioner fat i uken frem til 20. mai, mot et ventet fall på 2,0 millioner, ifølge Bloomberg News-estimater.

Tror prisen skal ned

Administrerende direktør Jarand Rystad i Rystad Energy mener oljeprisen for øyeblikket ligger litt over de fundamentalverdiene skulle tilsi. Dette på grunn av de midlertidige produksjonsforstyrrelsene i Canada og Nigeria.

- På kort sikt tror vi derfor prisen skal noe ned, sa Rystad under en tale på Norsk Offshoredag 2016 onsdag.

Han tror fortsatt at prisen skal over 100 dollar fatet på lengre sikt.

Videre minnet Rystad om at det fremover er planlagt store utbygginger. Han mener at det inn på 2040-tallet vil produseres over tre millioner fat oljeekvivalenter pr dag i Norge. Dette er fat som vil kreve høyere aktivitet.

- Det kommer til å bli høyere aktivitet i oljeserviceindustrien i Norge de neste 20 årene enn det har vært de foregående 20. Det er en tanke vi må ha med oss, sa Rystad.

Venter videre nedgang

Sjef for ABN Amro i Norge Joep Gorgels sier at det verste fortsatt er i vente for oljeserviceselskapene i denne syklusen.

Han venter en del restruktureringer slik at selskapene opprettholder "going concern" de neste tre årene.

Direktør for offshore finans Geir Sjurseth i DVB Bank sier til TDN Finans onsdag at han venter at lete- og produksjonsinvesteringene snur i 2017.

For at det skal skje må oljeprisen har stabilisert seg på 50-60 dollar fatet, slik at oljeselskapene kan planlegge med sikkerhet.

- Når det snur, går det enda 18 måneder før dette begynner å vise seg hos selskapene. Da snakker man lett 2019 til 2020. Når lete- og produksjonsinvesteringene snur får man positivitet tilbake i aksjemarkedet og selskapene kan hente penger, det er positivt. Mekanismene virker allerede, men det er mye verre enn man trodde for ett år siden, sier Sjurseth.

Oppgang for Norway Royal Salmon

Oppdretteren Norway Royal Salmon sluttet opp 7,3 prosent onsdag etter at det ble kjent at Nærings- og fiskeridepartementet har omgjort Mattilsynets regionskontors vedtak om å nekte utsett av triploid fisk på to lokaliteter i Finnmark.

Aksjen har nå tatt igjen nesten hele fallet fra fredagen, da den falt over ti prosent.

Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets omtaler beslutningen som veldig positiv for NRS og deres aksjonærer. Han mener beslutningen fra departementet kom overraskende raskt.

- Samtidig må det sees i lys av at NRS har laksen de skulle sette ut klar. Dette kunne fått konsekvenser for fisken NRS skulle sette ut, sier Giskeødegård til TDN Finans.

Analytikeren nedgraderte aksjen til hold fra kjøp i etterkant av meldingen fra Mattilsynet fredag. Han varsler at denne anbefalingen nå vil nå revurderes.

Nye tall fra Olav Thon Eiendomsselskap

Olav Thon Eiendomsselskap la frem kvartalstall onsdag. Porteføljeforvalter Thomas Nielsen i Odin Forvaltning mener Olav Thon-rapporten viste en fortsatt en stabilt voksende trend.

- Med en gjennomsnittlig lånekostnad på 3,4 prosent, og et netto avkastningskrav på eiendommene på 5,5 prosent, tror vi selskapet også fremover kommer til å vise en sterk kontantstrøm. Aksjen fremstår for oss som attraktivt priset, sier Nielsen til TDN Finans.

Olav Thon Eiendomsselskap-aksjen sluttet opp 0,3 prosent onsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 1,45 prosent til 619,62 poeng, omsatt for 3,352 milliarder kroner.

Følg markedene med DN Investor

Ny episode av DNs podkast

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

Se DNtv

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:
 

Les også:

- Vi oppfører oss akkurat som grisebønder

Ronald og Donald dnPlus (DN+)

Meglerhus: Kronen er et toppvalg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.