Oslo Børs faller tilbake ved åpning fredag etter at oljeprisen torsdag ettermiddag falt tilbake under 50 dollar fatet.

Samtidig endte amerikanske aksjer lite endret torsdag, mens asiatiske markeder stiger på morgenkvisten fredag. I Europa er det bred, men moderat nedgang etter positiv utvikling torsdag.

«Det ser ut til at markedet har tatt en liten pust i bakken etter et par dager med god oppgang», skriver Nordea Markets i morgenrapporten fredag.

Oljefall

Prisen på førsteposisjonskontrakten for nordsjøoljen Brent (olje med levering neste måned) falt tilbake igjen under 50 dollar fatet torsdag ettermiddag og har holdt seg i overkant av 49 dollar fredag morgen. I skrivende stund handles kontrakten til 49,22 dollar.

Prisene falt torsdag etter at produsenter i Canada besluttet å starte opp produksjonen igjen ettersom skogbrannene i landet avtar, skriver Bloomberg News.

Børsens største selskap, oljeselskapet Statoil, faller rundt en prosent til 136,70 kroner.

Blant de 25 selskapene som normalt handles mest, som er samlet i tungvektsindeksen OBX, er det kun fire selskaper med positiv utvikling så langt.

Betaling på vei

Oljeselskapet DNO er så langt ned rundt en prosent. Selskapet meldte fredag at det har mottatt 16 millioner dollar brutto fra De kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) som delbetaling for oljeeksport fra Tawke-feltet i april. Det totale fakturerte beløpet var 32,3 millioner dollar. Samtidig meldes det om markert produksjonsøkning i april.

Analytiker Henrik Madsen i Arctic Securities mente før børsåpning at DNO burde stige på nyheten.

- Jeg tror dette vil tolkes positivt ettersom frykten i markedet har vært at betaling uteblir. Det virker som at den andre halvparten av betalingen er på vei. Oljeprisen er støttende for det, sier analytiker Henrik Madsen i Arctic Securities til TDN Finans fredag.

Han viser til at KRG har sagt at de har mål om å betale det utestående innen ti dager etter månedsslutt.

- Det virker ikke som at det er noen endring fra KRG sin side, de sier at betalingene skal komme og at de vil bygge opp investorenes tillit igjen, men det er realiteter på bakken som er tøffe for dem, sier Madsen.

DNO-aksjen er ned rundt én prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,68 prosent til 618,08 poeng.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

- Et kraftig negativt sjokk som har truffet økonomien

Nye tall: Oljeinvesteringene vil falle også neste år

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.