30. oktober i fjor slo det ned som en bombe: Telenors styreleder Svein Aaser gikk av etter mistillit fra Monica Mæland.

I løpet av kort tid ble Telenor sendt ut i en krise der selskapet sto uten styreleder, fire betrodde toppledere ble fristilt, Vimpelcom-eierskapet satt under gransking og etterforskningen av korrupsjonsmistankene var i ferd med å konkludere.

"Endret saken fundamentalt

Bakgrunnen for at Aaser måtte gå, var at næringsminister Monica Mæland opplevde at hun fikk informasjon fra Telenor i oktober 2015 som hun mener hun burde fått før.

Departementet møtte Sigve Brekke og Svein Aaser to ganger i slutten av oktober 2015.

g

«Informasjonen som fremkom i disse møtene «er informasjon som etter min vurdering endret saken fundamentalt», har Mæland tidligere skrevet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Brevet offentliggort

I etterkant av det første møtet, 23. oktober, sendte Telenor en orientering til næringsdepartementet der selskapet oppsummerer informasjonen de viderebragte i møtet. For første gang er brevet nå gjort offentlig. Du kan finne brevet her.

Mæland har tidligere vist til at Telenor frem til dette hadde fremstilt saken som en «Vimpelcom-sak» og at det hadde vært «kinesiske vegger» mellom Telenor og Vimpelcom.

Ikke fulgt opp

I brevet fra Telenor som nå er offentliggjort, datert 28. oktober 2015, heter det blant annet om varsleren som mistenkte korrupsjon i Vimpelcom:

"Den ansatte (...) valgte å rådføre seg med to personer i Telenors ledelse som vedkommende hadde stor tillit til. Vedkommende fikk råd av disse om å ta forholdet opp igjen med Vimpelcoms ledelse, ettersom dette var forhold som gjaldt Vimpelcoms virksomhet."

"Vedkommende sendte deretter en epost til de tre styremedlemmene i Vimpelcom som var nominert av Telenor. I eposten ble bekymringene knyttet til konsulentavtalen beskrevet. Blant annet ble det uttrykt mistanke om at avtalen kunne innebære delaktighet til korrupsjon for Vimpelcom. De Telenor-nominerte styremedlemmene i Vimpelcom som mottok eposten innhentet juridisk bistand. Saken ble på dette tidspunktet ikke fulgt opp ytterligere fra Telenors side", heter det blant annet i brevet fra Telenor til næringsdepartementet.

«Informasjonen jeg mottok i møtene 23.10.15 og 29.10.15 ga en annen fremstilling av dette, herunder at forhold knyttet til Vimpelcom hadde vært behandlet på høyt nivå i Telenors egen organisasjon tilbake i 2011, noe som endret saken fullstendig, har Mæland tidligere uttalt.

Les mer: Lover å rive "kinesiske murer" i Telenor

Kaos da Lundteigen ville blåse Vimpelcom-varsleren  

Følg direktesendingen her.

 

 

Lunder: - En katastrofe for meg

Følg markedet på DN Investor

 

Les også på DN.no:

Asia i dag: Alibaba under etterforskning

Ingen streik i staten

Telenor-saken: Usikker på om det er lov å gjøre feil  (DN+)

 

Hørt denne?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.