- En god del av de som stemmer Brexit har likhetstrekk med de som stemmer på Donald Trump. Det er den trenden vi går mot i vesten. Og dét bekymrer markedet mest av alt, sier kredittanalysesjef Pål Ringholm i Swedbank til Dagens Næringsliv.

Les også: Trump: – Brexit er en fantastisk seier for Storbritannia

Britenes EU-utmelding sender sjokkbølger inn i europeiske og asiatiske børsmarkeder fredag. Samtidig peker forventningsindeksene i retning av markert børsfall i USA.

Tatt på sengen

Ringholm hadde på forhånd plottet inn sammenhengen mellom sannsynligheten for brexit mot utviklingen på Oslo Børs.

Den viser kraftig korrelasjon og at debatten i praksis har styrt utviklingen. I likhet med markedet, ble han derfor tatt på sengen i morgentimene fredag. Også bokstavlig.

- Da jeg la meg ved midnatt så var sannsynligheten for brexit ti prosent. Da jeg våknet var den 100 prosent, men så lenge sov jeg ikke altså. Derfor får man de reaksjonene man får, markedet hadde ikke priset inn dette, sier Ringholm.

Dyrere banklån

Foreløpig har ikke uroen fått de største konsekvenser for norske og regionale investorer i rentemarkedet, påpeker analytikeren.

På den annen side har innlånskostnadene økt for europeiske banker. Dette kan også få følger for norske banker, mener han.

- Det er et eksempel på en følgeeffekt som ikke har spilt seg ut ennå, men som kan, sier Ringholm.

- Bekymret

Swedbank-toppen påpeker at eksterne sjokk ofte har en midlertidig effekt på markedet.

Han frykter imidlertid at brexit er annerledes, og at det kommer en andre bølge etter at den første har lagt seg.

- Jeg er bekymret for at dette sjokket her er kronisk, sier han.

- Lut lei

Spesifikt peker han på at den underliggende misnøyen som brexit representerer vil spre seg til andre land, som Frankrike, og dernest Nederland.

- Folk er lut lei av den politiske og økonomiske eliten. Hvis den politiske tendensen fortsetter, og at flere velger å forlate EU-samarbeidet, vil det kunne bli en ny runde med reprising i markedet, sier Ringholm.

Her trekker han parallellen til USA, der den store middelklassen og lavere middelklassen har fått mindre å rutte med hvert år de siste 30 årene og føler seg ignorert. Samtidig har de rike blitt enda rikere.

- En varslet katastofre, sier partner og investeringssjef Gunnar Torgersen i Holbergfondene. Foto:
- En varslet katastofre, sier partner og investeringssjef Gunnar Torgersen i Holbergfondene. Foto: (Foto: Paul S. Amundsen)

- Det er en problemstilling i alle anglosaksiske land, som er relevant i land som Storbritannia og USA. Men det er ikke en like stor problemstilling for andre europeiske land der likheten i en global kontekst er den høyeste i verden. Men veldig mange er lei eliten, ikke bare politikerne, men også økonomene, sier Ringholm.

- Shaken

Investeringssjef Gunnar Torgersen i Holberg-fondene er også sterkt overrasket over at Storbritannia ønsker å forlate EU-samarbeidet.

Her ligger også forklaringen på hvorfor markedene reagerer med å sende børsene ned, mener han.

- Vi er «stirred but not shaken», for å sitere James Bond. Utslagene er store selvsagt, og hvor dette skal ende er det ingen som vet, sier Torgersen til Dagens Næringsliv.

At markedene er ned rundt ti prosent er likvel ikke så overraskende, all den tid de har steget to prosent daglig den siste uken, mener han.

- Sett i perspektiv så tilsvarer fallet i Europa cirka oppgangen fem dager forut for avstemningen. Det blir mye mer dramatisk når det skjer på én dag, enn over tid i forkant, sier han.

Madrid-børsen raser

Børsene i Paris, Madrid og Milan faller mellom 8-12 prosent, mens den tyske Frankfurt-børsen er ned nær 7 prosent. I London svekker børsen seg omlag fem prosent.

Torgersen er ikke overrasket av børsene i sør-Europa er hardest rammet.

- Det er kanskje naturlig i den grad man frykter en oppløsning av EU at de som har vært mottakere faller mer enn bidragsyterne. Nå mister man en finansieringskilde, mens det blir større press på eksempelvis Tyskland. Hvis dette bryter sammen blir konsekvensene størst i sør, sier han.

- En varslet katastrofe

Holberg-fondene ser igjennom stormen, og Torgersen påpeker at det primært er likviditetspremiene som rammes når kursene i valuta, råvarer og aksjer faller.

Han prøver å utnytte premiene i det lange bildet, og tror støvet legger seg etterhvert.

F.v. Statsminister David Cameron og Boris Johnson. Foto: Sean Dempsey/PA/Scanpix
F.v. Statsminister David Cameron og Boris Johnson. Foto: Sean Dempsey/PA/Scanpix (Foto: Pa Photos)

- Det er en varslet katastrofe, ingen svart svane. Det var bare så veldig priset inn på forhånd, sier investeringssjefen.

«Bad hair-day»

Han mener dagens utvikling er en klassisk overreaksjon.

Fredag har Holberg-fondene klistret opp bilde av tidligere London-ordfører Boris Johnsen i sitt ukentlige nyhetsbrev "Holberggrafene".

Torgersen ser frem til å bruke hårsveisens hans som illustrasjon på markedsbevegelsene, som fondet så ofte gjør med Donald Trumps "bad hair-day".

- Det er den neste statsministeren i Storbritannia, sier han.

Følg markedet med DN Investor

Les også: Boris Johnson: - Haster ikke med EU-utmeldelsen

EUs 27 gjenværende: Vi fortsetter

- Det er ingen grunn til å være tøff i trynet

Spania foreslår å dele på Gibraltar

Se DNtv:
Sjokkdag for verdens børser
Men Oslo Børs overrasker
02:25
Publisert:

London-turen blir billigere
Det er det eneste som er sikkert, i følge Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Swedbank.
00:43
Publisert:

Her annonserer Cameron at han vil gå av
Statsminister David Cameron annonserte at han vil trekke seg som Storbritannias statsminister etter folkeavstemningen som endte med flertall for å melde seg ut av EU.
00:40
Publisert:
 


 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.